Toegankelijkheid

Skip to main content

Kinderbios (1980-1985)

KinderbiosNa drie jaar Berebios vroeg een kijker zich terecht af waarom het programma zo heette. De poppen uit de Bereboot presenteerden het programma immers al lang niet meer en de laatste aflevering van de serie zelf was al in 1978 uitgezonden. Daarom ging met ingang van het nieuwe seizoen de woensdagmiddagbioscoop op televisie verder als Kinderbios. De opzet was precies hetzelfde gebleven: een twee uur durend programma bestaande uit korte en langere onderdelen (meestal tekenfilms), een pauze en een hoofdfilm. Populaire series als Hetty de heks en Inky de inktvis werden geprolongeerd.

KinderbiosMet de start van een nieuw seizoen in oktober werden er telkens nieuwe series geïntroduceerd. Het merendeel van de korte tekenfilms waren afkomstig van de Hanna-Barbera Studio's, zoals Jana van het oerwoud en Laurel & Hardy. Als hoofdfilm was meestal een van oorsprong Japanse tekenfilm te zien, waaronder Annemarie en Schateiland. Opvallend was dat de pauze-act vanaf mei 1982 werd verzorgd door de Briljantinoos, een poppenserie bedacht door Ad "Toppop" Visser. De Briljantinoos was een duo bestaande uit Kees en Grace die onder leiding van hun manager Everhard Gilbuyck trachtten door te breken in de showbizz.

KinderbiosLater zouden de Briljantinoos hun eigen programma krijgen en zelfs een LP maken. In oktober 1984 werden de uitzendschema's van de omroepen behoorlijk uitgebreid. In plaats van eens per vijf weken een woensdagmiddag kregen alle omroepen een vaste middag. De AVRO kreeg de maandag en hier was de Kinderbios om de twee weken een half uur te zien. De presentatie was in handen van AVRO-omroeper Hans van der Togt, samen met de pop Boris. In het laatste jaar presenteerde Annemarie de Kinderbios en Monique verzorgde de kladblokrubriek. In deze opzet bestond het programma nog één seizoen, maar toen viel definitief het doek voor de Kinderbios.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
57

Uitgezonden door
AVRO (8 oktober 1980 - 29 mei 1985)

Alternatieve titel
AVRO's Kinderbios

Presentatie
Hans van der Togt
Annemarie
Boris

Muziek
Clous van Mechelen

Begin- en eindtune gezongen door
Jody Pijper (1e versie)

Pauzeliedjes gezongen door
Jody Pijper
Vondelkinderkoor

Nederlandse bewerking
Rietje Riedijk
Monique Vos

Nederlandse stemmenregie
Theo de Vos

Samenstelling en regie
Bora Lensky


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 24 augustus 2014

© AVRO

AVRO, Jaren 80, 1980, Jody Pijper, Kinderbios, Minibios en Berebios