Home

Zorro (1971-1975)

ZorroAan het begin van de 19e eeuw keert de jonge edelman Don Diego de la Vega vanuit Spanje terug naar Los Angeles. Hij gaat zijn vader, de rijke Don Alejandro, helpen in de strijd tegen kapitein Monastario die de lokale landheren en hun personeel dwarszit en uitbuit. Tot schrik van zijn vader gedraagt Don Diego zich lui en weinig geïnteresseerd, maar in het geheim zet hij zich in voor de onderdrukte bevolking, gehuld in een zwart masker, zwarte hoed en cape. Omdat hij overal het met zijn degen gemaakte Z-teken achterlaat krijgt Don Diego de bijnaam Zorro, het Spaanse woord voor vos. Zorro groeit uit tot de held van het volk, geholpen door zijn trouwe dienaar Bernardo.

ZorroIedereen denkt dat Bernardo doof is, zodat hij onopgemerkt mensen kan afluisteren, alleen Zorro weet dat hij kan horen. Bernardo vermomt zichzelf soms ook als Zorro om verwarring te zaaien over wie er achter het masker schuilgaat. Naast Bernardo heeft Zorro nog een trouwe vriend, de zwarte hengst Tornado. Later in de serie zou Zorro ook nog een wit paard krijgen, Phantom. In dezelfde aflevering leert hij ook de mooie Ana Maria Verdugo kennen, waar hij net als de dikke en klungelachtige sergeant Garcia een oogje op heeft. Garcia is echter degene die het onderspit delft, vaak met de letter Z in zijn kleren gekerfd.

ZorroZorro dankt zijn televisieserie aan Walt Disney, die in de jaren '50 op zoek was naar een financieringsproject voor zijn Disneyland. De 'Spaanse Robin Hood' was in de bioscoop al succesvol geweest, en ook de serie zou een kijkcijfersucces worden. De eerste aflevering was op 10 oktober 1957 in Amerika te zien. Nederland volgde pas begin jaren '70, maar ook hier werden zwarte maskers, capes en degens dankzij Zorro populair speelgoed en oude Zorro-films werden opnieuw in de bioscoop uitgebracht. Op de Belgische televisie is de serie herhaald in een door de computer ingekleurde versie.

Een computer geanimeerde tekenfilmserie, oorspronkelijke titel Zorro: The Chronicles, was op 7 maart 2016 voor het eerste te zien bij AVRO-TROS.
 
 

 


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 6 februari 2005
Laatste aanvulling: 31 juli 2017

© Walt Disney Television

Tags: TROS, Jaren 70, 1971, Walt Disney

 

Meest gestelde vragen

De meeste antwoorden vind je hier

 

Doe 'n kleine donatie

 

Heb je aanvullingen?

Klik hier om ze met ons te delen