Home

Zevensprong, De (1982)

De ZevensprongKarst van der Meulen speelde al een tijdje met de gedachte om het populaire jeugdboek "De Zevensprong" van Tonke Dragt uit 1966 te verfilmen. Toen de NCRV hem benaderde voor een nieuwe jeugdserie was dat het ideale moment. Bij het zoeken naar de juiste locaties kwamen de makers bij het leegstaande kasteel Huize Ruurlo terecht, niet wetende dat in deze omgeving Tonke Dragt het boek ook had geschreven. Het verhaal gaat over schoolmeester Frans van der Steg, die zijn klas graag zelfverzonnen verhalen vertelt over zijn avonturen als Frans de Rode (vanwege zijn rode haar). Wanneer hij de klas vertelt 's avonds een belangrijke brief te verwachten, is hij stomverbaasd als dat ook echt gebeurt.

De ZevensprongFrans denkt dat de kinderen een grap met hem uithalen, totdat de afzender "Gr. Gr." zijn koetsier Jan Toereloer stuurt om hem op te halen. Fantasie lijkt werkelijkheid te worden, maar na een ruzie met de koetsier belandt Frans in de stromende regen op een kruising waar een zevensprong staat die maar zes wegen heeft. De zevende weg, een onderaardse gang, leidt naar het kasteel van graaf Gradus Grisenstijn. Hij is voogd over zijn neefje Geert-Jan. Volgens de overlevering is Geert-Jan de erfgenaam van een schat die ergens in het kasteel verborgen zou liggen. Eén van zijn voorvaderen, graaf Gregorius Grisenstijn, heeft hierover aanwijzingen achtergelaten in de vorm van raadselachtige profetieën.

De ZevensprongOmdat daar instaat dat de schat door een kind gevonden zal worden houdt de huidige hebzuchtige graaf Geert-Jan min of meer gevangen. Maar graaf Gradus weet niet dat er inmiddels een complot tegen hem bestaat, dat uit zes personen bestaat, waaronder Jan Toereloer en de hospita van Frans, tante Willemijn. Frans wordt uitgekozen als zevende lid, omdat hij als privé-onderwijzer van Geert-Jan toegang heeft tot het kasteel en dus ook de schat...
Deze spannende serie is vrijwel geheel op locatie gefilmd in de Gelderse plaatsen Lochem, Neede, Hengelo, Gelselaar, Markvelde, Holten en uiteraard Ruurlo. Sinds 2005 bevindt zich daar de schatkist uit de serie in de plaatselijke VVV.

Hier is ook een fietsroute verkrijgbaar die langs plekken gaat die in de serie te zien zijn. Om de route helemaal compleet te maken is op 10 juli 2006 de wegwijzer die de zeven wegen aanwijst teruggeplaatst.
 
 

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 8 mei 2013

© NCRV

Tags: NCRV, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, 1982, Karst van der Meulen, Joost Prinsen

 

Meest gestelde vragen

De meeste antwoorden vind je hier

 

Heb je aanvullingen?

Klik hier om ze met ons te delen