Home

Wickie de Viking (1975-1979)

Wickie de VikingDe Zweedse schrijver Runer Jonsson publiceerde in de jaren '60 enkele boeken over Vicke, de zoon van een gevreesd Vikingleider. Ook buiten Zweden waren zijn boeken populair en in Duitsland kreeg hij er in 1965 de prijs voor het beste jeugdboek voor. Dat trok de aandacht van Josef Göhlen, hoofd kinder- en jeugdprogramma's bij de Duitse zender ZDF. Hij wilde het boek bewerken tot een 13-delige poppenserie. Dat plan ging niet door, wel werd in samenwerking met de Oostenrijkse zender ORF en de Japanse filmstudio Zuiyô Eizô een tekenfilm gemaakt van Wickie, zoals zijn naam in het Duits was vertaald.

Wickie de VikingEn met succes, want de oorspronkelijke 26 afleveringen zouden er uiteindelijk 78 worden. Wickie woont in het plaatsje Flake, samen met zijn vader Halvar en zijn moeder Ylva. Hij is klein voor zijn leeftijd, niet sterk en eerder bang dan heldhaftig. Maar hij is ook heel slim, en dankzij een gewonnen weddenschap mag hij met zijn vader mee op reis. De vaste bemanning van het schip bestaat uit de kleine eigenwijze Sven, vechtersbaas Knud, de oude wijze Bengt, de vrolijke Helar ("verrukkelijk!"), de reus Oele en de zingende bard Lars. De andere Vikingen vinden het in eerste instantie maar niets dat Wickie meegaat, maar al snel blijkt dat hij hen vaak uit de problemen zal helpen.

Wickie de VikingWanneer de slimme Wickie onder zijn neus wrijft, betekent dat meestal dat hij weer een plannetje bedacht heeft. Hij sluit ook vriendschap met de zeehonden Willie en Woelie die hem leren zwemmen en Wilma de duif leidt hij op tot postduif. Wickie's vriendinnetje Ylvie heeft al besloten dat ze later met hem wil trouwen. In Duitsland is de tekenfilmserie bewerkt tot een speelfilm met "echte" acteurs die op 9 september 2009 in première is gegaan. Sindsdien zagen al meer dan 5 miljoen mensen de film in de bioscoop. De Nederlands-Vlaams nagesynchroniseerde versie, die op 21 april 2010 in première ging, heeft meer dan 100.000 bezoekers getrokken.

Een vervolgfilm kon niet uitblijven en in 2012 werd 'Wickie en de schat van de goden' uitgebracht. Studio 100 Animation heeft een nieuwe reeks computer geanimeerde afleveringen gemaakt onder de titel Wickie, die in Nederland sinds 12 november 2013 wordt uitgezonden. Van deze reeks werd ook een theatervoorstelling gemaakt.
 
 

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 18 oktober 2017

© Taurus Film/Zuiyô Eizô/M.M. Chanowski Productions/Studio 100

Tags: KRO, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 70, Jaren 10, Kindernet, Nickelodeon Kindernet, KinderNet 5, Studio 100, 1975, Henk Molenberg, Maria Lindes

 

Meest gestelde vragen

De meeste antwoorden vind je hier

 

Heb je aanvullingen?

Klik hier om ze met ons te delen