Home

Smurfen, De (1982-1989)

De SmurfenDe Belgische striptekenaar Peyo maakte begin jaren '50 voor het weekblad Robbedoes verhalen rond de page Johan en zijn schildknaap Pierewiet. De middeleeuwse strip was een succes, maar werd pas echt populair met 'De fluit met zes smurfen'. In dit verhaal uit 1958 waren de smurfen voor het eerst te zien. De kleine blauwe dwergen met hun eigen grappige taaltje bleken een groot succes, en Peyo kon niet anders dan hen een eigen strip geven. In de loop der jaren verschenen de Smurfen niet alleen in strips, maar ook als poppetjes, in de bioscoop (in 1976, 2011, 2013 en 2017), op grammofoonplaten en op talloze andere voorwerpen.

Een deel van het succes is ook te danken aan de Amerikaanse tekenfilms die begin jaren '80 op televisie komen. De eerste afleveringen zijn nog gebaseerd op de stripverhalen, maar als die op zijn worden er nieuwe avonturen bedacht. Meestal gaan die over de gemene tovenaar Gargamel en zijn kat Azrael die proberen de smurfen te vangen. Maar de smurfen, onder leiding van Grote Smurf, zijn hen telkens te slim af. Andere bekende smurfen zijn Smulsmurf, Brilsmurf, Potige smurf, Klungel en natuurlijk de Smurfin.
 
 

Meer televisie-sentiment

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 6 juli 2017

© Peyo/Hanna-Barbera Productions

Tags: RTL 4, SBS6, VARA, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Kindernet, 1982, KinderNet 5, Ger Smit, Arnold Gelderman, Corry van der Linden, Fred Butter, Stan Limburg

 

Meest gestelde vragen

De meeste antwoorden vind je hier

 

Heb je aanvullingen?

Klik hier om ze met ons te delen