Toegankelijkheid

Skip to main content

EO Kinderkrant (1972-1993)

EO KinderkrantOp 3 april 1970 begon de Evangelische Omroep met uitzenden, en daar kwam het kinderprogramma Zolder 9 bij in 1972. Na een half jaar werd de naam veranderd in EO Kinderkrant, een magazineachtig programma met een centrale plaats voor de Bijbel. Voor de items waarin het geloof centraal stond werd een nieuwe beeldcultuur bedacht. Deze moest aansluiten bij de belevingswereld van kinderen, zoals een serie getekende verhalen uit de Bijbel. In de rubriek ‘Flap uit’ werd met de animatiereeks Barbara en Bas, twee figuurtjes met ronde hoofden en grote ogen, een alledaagse situatie vertaald naar het evangelie.

EO KinderkrantRegisseur Dick Baarsen schreef hiervoor de teksten en maakte ook de animaties. Als onderwijzer van een pabo was Wim de Knijff vanaf het begin aan het programma verbonden. Hij zou het in het totaal 17 jaar presenteren. Dat deed hij vanaf 1973 samen met Lanny van Rhee-Tan. In de beginjaren werd het programma zelfs bij haar thuis opgenomen, er was weinig budget en de presentatoren werden niet betaald. In iedere aflevering liet Wim de Knijff ook een knutselgrapje zien, dat nadat hij gestopt was met presenteren de naam ‘Ome Wim & Co’ kreeg. Daarnaast waren er puzzels die soms wel vier minuten in beeld bleven zodat ze thuis konden worden opgelost.

EO KinderkrantIedereen die het goed had kreeg een verrassing opgestuurd, bijvoorbeeld de krant van Bas. In de loop der jaren kwamen en gingen vaste onderdelen als de marionettenserie 'Manneke en Kanneke', ‘Hoe heet die vogel?’ met tekenaar Henk Slijper, de poppenreeks 'Daan Daalder en zijn buren' en tekenfilmpjes als 'Davey en Bruno'. In 1979 volgde ook een radiovariant, Radio Kinderkrant. Terwijl kinderprogramma’s bij andere omroepen met hun tijd meegingen werd de opzet van de Kinderkrant nauwelijks gewijzigd. Er keken op het hoogtepunt zo’n 300.000 kijkers, en niet alleen kinderen uit gelovige gezinnen.

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de EO blikten Lanny van Rhee-Tan, Wim de Knijff en Dick Baarsen in 2005 op uitnodiging van het omroepblad Visie terug op het programma. De regisseur herinnerde zich een vraag in de rubriek ‘Margriet weet raad’ van het gelijknamige damesblad: “Mijn kinderen kijken naar dat EO-programma en hebben bidneigingen, wat moet ik daar nu mee?”. Volgens Margriet zou het vanzelf weer over gaan, maar deze vraag liet wel zien hoe groot de impact van een kinderprogramma kan zijn.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
432

Uitgezonden door
EO (5 oktober 1972 - 25 september 1993)

Alternatieve titel
Zomerkrant
De Kinderkrant
Vakantie Kinderkrant
Kinderkrant extra

Presentatie
Wim de Knijff (1972-1988)
Dolf van Roode (1972-1973)
Lanny van Rhee-Tan (1973-1987)
Yvonne Sprunken-Versteegh (1988-1993)
Hans van Dalen (1990)
Harry Nijhof (1990-1993, als Simon de technicus)

Teksten
Dick Baarsen

Regie
Dick Baarsen

Productie
Dick Baarsen

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 25 juli 2012

© EO

Jaren 90, Jaren 70, EO, 1972