Toegankelijkheid

Skip to main content

Lieverdjes uit Amsterdam, De (1974)

De Lieverdjes uit AmsterdamDe naam van Henk van der Linden zal weinig mensen wat zeggen, toch heeft deze Limburgse cineast tussen 1944 en 1985 maar liefst 39 jeugdfilms gemaakt. De films werden uitgebracht door Rex Filmproduktie, in feite een eenmansbedrijf want hij deed alles zelf. Van der Linden maakte de films met beperkte financiële middelen en kreeg daarbij hulp van familieleden en vrienden, allemaal amateurs. De personages die zij speelden hadden vaak hun eigen naam. Zijn eerste productie die hij in kleur filmde was De Lieverdjes uit Amsterdam, over de zusjes Kitty en Ine uit Amsterdam die tijdens hun vakantie een bungalow huren in Zuid-Limburg.

De Lieverdjes uit AmsterdamZe vermaken zich prima, onder andere met de bewoners uit het dorp. Het bericht op de radio dat in Brussel een bank is overvallen door een zwarte motorrijder nemen ze voor lief aan totdat Kitty hem de buit ziet verstoppen in het bos. Als professioneel fotografe maakte ze direct een foto, maar niet onopgemerkt. De motorrijder komt haar achterna en ontdekt de bungalow. Nog voordat Kitty daar aankomt hebben Dries en Max, handlangers van de motorrijder, Ine ontvoert. Per telefoon krijgt Kitty te horen dat ze weer vrijkomt als zij het fotorolletje inlevert. Ze gaat direct akkoord maar de slimme Ine weet te ontsnappen en daarbij zelfs het fotorolletje mee te nemen.

De Lieverdjes uit AmsterdamEen wilde achtervervolging vol slapsticktaferelen volgt, waarbij Ine hulp krijgt van Bert, een motorcoureur die Kitty kent door haar werk als portretfotograaf. Samen met hem en met boer Toon en zijn knecht Hub weten zij zowel de zwarte motorrijder (die overigens nooit zijn helm afzet) als Max en Dries te vangen.
Dat de film door amateurs is gemaakt is vooral te merken aan het acteerwerk en de oubollige dialogen ("akelig mispunt, ik wou dat je 't rambam kreeg"), maar de bungalow heeft een fraai jaren '70 interieur en het camerawerk en de stunts met de motoren zien er professioneel uit.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
17 oktober 1974

Uitgezonden door
TROS (18 augustus 1986)

Scenario
Henk van der Linden

Regie
Henk van der Linden

Producent
Henk van der Linden

 


Publicatiedatum: 5 juni 2006
Laatste aanvulling: 26 december 2012

© Rex Filmproduktie

TROS, Jaren 80