Toegankelijkheid

Skip to main content

Saludos Amigos (1942)

Saludos AmigosOm de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Latijns Amerika te verbeteren werd Walt Disney in 1941 door de Amerikaanse regering gevraagd een rondreis te maken. De keuze was op hem gevallen vanwege de populariteit van Mickey Mouse in Zuid Amerika. Disney wilde zich eigenlijk niet met politiek bemoeien maar nam het aanbod toch aan toen hij subsidie kreeg om een reeks korte tekenfilms te maken over de landen die hij samen met zijn team zou bezoeken. Uiteindelijk werd besloten om vier van deze films samen te voegen tot een lange bioscoopfilm, met als verbindend element 16mm filmopnamen die tijdens de reis waren gemaakt. 

Saludos AmigosOok Walt Disney zelf komt hierbij in beeld. In het eerste deel, "Lake Titicaca", bezoekt Donald Duck het gelijknamige meer dat hoog in het Andesgebergte ligt op de grens van Peru en Bolivia. Hij maakt er kennis met een eigenzinnige lama en met een Incajongetje van wie hij een fluit krijgt. In "Pedro" moet het jonge postvliegtuigje vanuit Santiago in Chili de post ophalen in de Argentijns stad Mendoza. Hiervoor moet hij over het Andesgebergte vliegen en de Aconcagua, de hoogste berg van Zuid Amerika, passeren. Pedro is nog jong en de reis blijkt niet zonder gevaar te zijn. Het idee voor dit deel kregen de tekenaars van Disney toen ze op weg naar Chili zelf over de bergen vlogen.

Saludos AmigosVoor het derde deel, "El gaucho Goofy", reist cowboy Goofy naar de Argentijnse pampa's waar hij ervaart hoe gaucho's leven. De achtergronden bij deze tekenfilm zijn geïnspireerd op tekeningen van de schilder F. Molina Campos, die zelf ook even te zien is. Tenslotte wordt Donald Duck in "Aquarelo do Brasil" door de papegaai Joe Carioca uitgenodigd om de samba te dansen en het kleurrijke leven te ontdekken in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Joe Carioca was een nieuw tekenfilmpersonage en zou later veel bekender worden als stripfiguur. Ook was hij te zien in 'The Three Caballeros', de tweede bioscoopfilm die Walt Disney zou maken over Latijns Amerika.

Als dank voor de gastvrijheid ging deze film in Rio de Janeiro in première. Nederland volgde pas na de Tweede Wereldoorlog, met een Nederlandse vertelstem. Vanwege de korte speelduur van 42 minuten werd de film meestal vertoond in combinatie met een andere film. Voor de dvd-release werden 20 seconden uit de film gehaald waarin Goofy te zien is met een sigaret. Sinds 2007 probeert de Walt Disney Company zoveel mogelijk roken uit familiefilms te weren.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
24 augustus 1942 (Brazilië)
6 februari 1943 (USA)
27 augustus 1948 (Nederland)

Uitgezonden door
NCRV (30 april 1989, als Hallo allemaal)
RTL 4 (5 november 1995)
SBS6 (20 juli 2014)

Alternatieve titel
Hallo allemaal
Disney Classic no. 6

Scenario
Homer Brightman
Ralph wright
Roy Williams
Harry Reeves
Joe Grant
Dick Huemer

Muziek
Ed Plumb
Paul Smith

Liedjes
Ned Washington
Chares Wolcott
Ary Barroso
Zequínha de Abreu 

Regie
Bill Roberts
Jack Kinney
Hamilton Luske
Wilfred Jackson

Productieleiding
Norman Ferguson

Producent
Walt Disney

 


Laatste aanvulling: 17 juli 2014

© Walt Disney Productions

NCRV, RTL 4, SBS6, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 10, Walt Disney