Home

Dombo (1941)

DomboVoor zijn vierde lange tekenfilm koos Walt Disney ervoor om een prentenboekje te verfilmen met slechts acht illustraties gemaakt door Harold Pearl en een paar regels tekst van Helen Aberson. Oorspronkelijk werden er maar 1000 exemplaren gedrukt. Het verhaaltje werd voor de film uitgebreid met extra personages, zoals meneer Ooievaar die de babydieren rondbrengt. In het circus dat door Florida reist brengt hij mevrouw Jumbo een jong olifantje. De andere olifanten zijn allemaal erg nieuwsgierig totdat ze zien dat Jumbo junior, zoals het kleintje heet, grote oren heeft. Ze pesten hem en noemen hem Dombo.

DomboMaar zijn moeder houdt zielsveel van hem en beschermt haar jong tegen een groepje jongens die aan zijn oren trekken. Dit heeft tot gevolg dat ze wordt opgesloten als "dolle olifant" en Dombo er alleen voor staat, helemaal als hij een circusact laat mislukken. Verstoten door de andere olifanten en zonder zijn moeder wordt hij opgemerkt door het muisje Timmie. Hij wordt Dombo's vriend en zorgt ervoor dat hij weer zelfvertrouwen krijgt. Met hulp van een groep vrolijke kraaien ontdekken ze dat Dombo met zijn oren kan vliegen. Het jonge olifantje, die in de hele film geen enkel woord zegt, wordt op slag beroemd en is nu de sterattractie van het circus.

DomboNadat in eerdere speelfilms geprobeerd was mensen en dieren zo natuurgetrouw weer te geven is hier dezelfde tekenstijl te zien als in de korte Disneyfilmpjes, met karikaturale personages. Er was hier onder andere voor gekozen omdat het goedkoper was. De film werd gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat waren ook voor de Disney studio's onzekere tijden. Daar heeft 'Dombo' niet onder geleden, met memorabele scènes zoals de droom over roze olifanten en het ontroerende moment als Dombo zijn opgesloten moeder opzoekt en zijn tranen droogt aan haar slurf. Naar verluidt was 'Dombo' de favoriete film van Walt Disney.

DomboVanwege de korte speelduur van iets meer dan uur werd de film vaak vertoond in combinatie met een andere Disneyproductie. In Nederland, waar de film pas tien jaar later te zien was, was dat 'The reluctant dragon' die hier de titel 'Walt Disney's geheim' kreeg. In deze combinatie van speelfilm en documentaire is te zien hoe een tekenfilm wordt gemaakt, van idee tot vertoning in de bioscoop. Zo wordt bij de afdeling geluidseffecten getoond hoe Casey Jr., de locomotief uit 'Dombo', zijn kenmerkende stoomgeluid krijgt. Daarnaast komen diverse mensen die aan deze film hebben gewerkt in beeld, waaronder Walt Disney zelf.
 
 

Meer televisie-sentiment

 


Publicatiedatum: 22 mei 2010
Laatste aanvulling: 11 februari 2016

© Walt Disney Productions

Tags: NCRV, Net5, SBS6, Jaren 80, Jaren 00, Jaren 10, Walt Disney

 

Meest gestelde vragen

De meeste antwoorden vind je hier

 

Doe 'n kleine donatie

 

Heb je aanvullingen?

Klik hier om ze met ons te delen