Toegankelijkheid

Skip to main content

Suske en Wiske - De Texas Rakkers (2009)

Suske en Wiske - De Texas RakkersOp 25 augustus 1957 was in Vlaanderen voor het eerst een aflevering te zien van de Amerikaanse westernserie De avonturen van de Texas Rangers. De reeks was populair bij de Vlaamse jeugd, wat Willy Vandersteen inspireerde tot een avontuur van Suske en Wiske. Twee jaar later verscheen ‘De Texas-rakkers’ voor het eerst in de krant en nog datzelfde jaar ook als stripalbum. Begin jaren ’90 werd het verhaal al bewerkt voor de televisieserie om in 2005 te worden uitgekozen voor de eerste computergeanimeerde bioscoopfilm van Suske en Wiske. Hiervoor werd het verhaal verplaatst naar het heden en kreeg tante Sidonia, de in de stripverhalen meestal thuis blijft, een grotere rol.

Suske en Wiske - De Texas RakkersAls Lambik via de opdringerige zakenman Theofiel Boemerang een partij whisky koopt, zit er een lege fles tussen met een kleine mannetje. Hij heet ranger Tom en is afkomstig uit Dark City in Texas waar hij samen met de andere rangers de misdaad bestrijdt. De robotachtige schurk Jim Parasijt heeft hen echter in de val gelokt. Met behulp van een magisch poeder heeft hij de rangers weten te verkleinen en in flessen gestopt. Het lukte Tom om zijn fles uit evenwicht te brengen en tussen een aantal flessen illegaal gestookte whisky te laten vallen die naar Europa werden verscheept, en toevallig in België terecht zijn gekomen.

Suske en Wiske - De Texas RakkersTerwijl professor Barabas naar een middel zoekt om Tom weer te laten groeien vertrekken Suske, Wiske, Lambik, tante Sidonia en Jerom naar Texas om de overige rangers te redden. In het stadje Dark City staat sheriff Cooper er alleen voor. Behalve saloonzangeres Miss Missy is iedereen bang voor Jim Parasijt. De nieuwe rangers worden door hem uitgedaagd voor een duel wat Lambik wint, maar zijn tegenstander weet te ontsnappen. Suske en Wiske proberen er ondertussen achter te komen waar de overige rangers gevangen worden gehouden en waarom ze verkleind werden. Jerom en Lambik hebben allebei een oogje op Miss Missy, maar Suske en Wiske vertrouwen haar niet.

Suske en Wiske - De Texas RakkersZe volgen haar als ze ’s nachts een verlaten mijn binnengaat waar uiteindelijk duidelijk wordt wat Jim Parasijt van plan is en wie er achter zijn masker schuilgaat. Met een budget van 9 miljoen dollar was dit de duurste film ooit in Vlaanderen gemaakt. Om van deze eerste Suske en Wiske-film in 3D een succes te maken werden er ter promotie onder andere een computerspel, postzegels en het bordspel 'Het geniale ganzenbord' uitgebracht. De titelsong "Dat ben jij" werd door Jim Bakkum ingezongen. De makers hoopten ook andere albums van Suske en Wiske te verfilmen als 3D-animatiefilm, waaronder ‘De kleppende klipper’ en ‘De wolkeneters’, maar tot nu toe is het bij plannen gebleven.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
21 juli 2009 (België)
23 juli 2009 (Nederland)

Uitgezonden door
AVRO (25 april 2011 / 22 februari 2012 / 26 mei 2012 / 27 maart 2013 / 10 september 2014)

Creatie
Willy Vandersteen (album "De Texas-Rakkers")

Scenario
Dirk Nielandt
Guy Mortier
Eric Wirix

Muziek
Ian Marien

Regie
Wim Bien
Mark Mertens

Producenten
Eric Wirix
Jan Theys

Nederlandse bewerking
Coot van Doesburgh

 


Laatste aanvulling: 27 augustus 2014

© Skyline Film & Television/CoToon/LuxAnimation/BosBros/WAT Productions

AVRO, Jaren 10