Toegankelijkheid

Skip to main content

Zootropolis (2016)

ZootropolisDe wereldstad Zootropolis wordt alleen bewoond door dieren, die in hun dagelijkse gedrag veel op mensen lijken. De stad is onderverdeeld in wijken als Sahara Plein, Tundrastad, Regenwoud, Savanne Centraal en Klein Knaagdorp zodat er voor ieder dier een ideale woonomgeving is. Roof- en prooidieren leven vreedzaam naast elkaar. Agente Judy Hopps, net afgestudeerd aan de politieacademie, is nieuw in de stad. Ze hoopt dat ze belangrijk werk mag doen maar krijgt als konijn een baantje als parkeerwachter. Op haar eerste werkdag wordt ze ook nog opgelicht door de sluwe vos Nick Wilde en zijn maatje Finnick, een woestijnvos.

ZootropolisDe politie van Zootropolis heeft intussen de handen vol aan het onderzoek naar een groeiend aantal vermiste dieren. Het lukt Judy om Chief Bogo te overtuigen om haar mee te laten zoeken maar ze krijgt slechts 48 uur om meneer Otterton te vinden. De zoektocht leidt haar terug naar Nick Wilde die de otter het laatst heeft gezien voor zijn verdwijning. Na enige aarzeling besluit de vos Judy te helpen en al snel ontdekken ze dat de vermiste dieren allemaal roofdieren zijn die op mysterieuze wijze weer ‘wild’ zijn geworden. Terwijl de uren verstrijken proberen Judy en Nick te achterhalen waarom deze dieren zijn veranderd.

ZootropolisTer voorbereiding op deze film bestudeerden de animators dieren in Kenia en in dierentuinen. Dankzij de huidige computertechniek konden vachten levensecht worden weergegeven. Er werd zelfs een apart computerprogramma voor ontwikkeld, iGroom. Hiermee werden meer dan 800.000 dierenpersonages ontworpen. Voor de weergave van bomen en planten werd een ander programma gebruikt, Bonsai, dat al eerder was toegepast in de film ‘Frozen’. In zowel de Amerikaanse als de Europese versie wordt het nieuws gepresenteerd door een eland en een sneeuwluipaard, in enkele landen werd de eland vervangen door een ander dier.

Zootropolis

In Australië en Nieuw Zeeland werd gekozen voor een koala, in China voor een panda, in Brazilië voor een jaguar en in de Japanse versie is een tanuki, een wasbeerhond, te zien. In de film komen alleen zoogdieren voor, enkele insecten uitgezonderd. Vogels, vissen, reptielen en amfibieën ontbreken maar wellicht leven deze dieren in een ander deel van Zootropolis. Ook apen maken geen deel uit van de wereldstad, naar verluidt omdat deze dieren te veel op mensen lijken. De film ging niet in het land van productie, Amerika, in wereldpremière. De eerste vertoning was op 13 februari 2016, tijdens het Brussels Animation Film Festival in België.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
17 februari 2016 (USA)
17 februari 2016 (Nederland)

Originele/alternatieve titel
Zootopia
Disney Classic no. 59

Scenario
Jared Bush
Phil Johnston

Muziek
Michael Giacchino

Hoofd animatie
Renato Dos Anjos
Tony Smeed

Regie
Byron Howard
Rich Moore
Jared Bush

Producenten
John Lasseter
Clark Spencer

Nederlandse vertaling
Jan-Willem Verkuyl

Nederlandse stemmenregie
Stephan Holwerda

 


Publicatiedatum: 10 december 2017
Laatste aanvulling: 10 december 2017

© Walt Disney Productions/Wim Pel Productions

Walt Disney, Marjolein Algera, Jan Nonhof, Sander de Heer