Toegankelijkheid

Skip to main content

Kerstmis voor de Monsters (1981)

Kerstmis voor de MonstersOp kerstavond leest Sally, een jong meisje, haar teddybeer een verhaal voor over een groep vriendelijke monsters die kerst vieren met een zangwedstrijd. Een gemene heks wil ook meedoen maar zingt heel vals en eindigt als laatste. De heks is hier zo boos over dat ze met haar toverstaf de stemmen van de monsters opsluit in een grot. De betovering kan alleen verbroken worden als met de toverstaf een spreuk wordt uitgesproken. Dat lijkt een onmogelijke opgave voor de monsters die de toverstaf niet hebben, de spreuk niet kennen en deze ook niet zouden kunnen uitspreken. Op dat moment hoort Sally een geluid uit de woonkamer komen.

Kerstmis voor de MonstersZe denkt dat het de kerstman is en gaat kijken. Tot haar verrassing ziet ze tussen haar cadeaus het Bergmonster uit het kerstverhaal. Hij kan niet praten maar Sally belooft hem te helpen. Samen gaan ze op pad en weten de toverstaf te vinden, maar hebben niet in de gaten dat ze gevolgd worden door Nasty, het reptielachtige hulpje van de heks. Onderweg leert Sally ook het Insektmonster kennen die haar helpt zich te verkleden als een monster zodat de heks geen argwaan zal krijgen, en het tweekoppige Moddermonster laat haar de modderpoelen zien waar de toverspreuk verborgen is.

Met de toverstaf, de spreuk en vermomd als een onschuldig monster gaat Sally de grot van de heks binnen. Kerstmis voor de MonstersDe heks ziet in haar een makkelijk hulpje om haar grot schoon te houden, maar dan blijkt dat Nasty de toverstaf stiekem heeft gestolen... Uiteraard komt alles uiteindelijk toch nog goed in deze Nieuw-Zeelandse kerstfilm en krijgen de monsters hun stemmen terug. Behalve in de studio werden er opnamen op locatie gemaakt in Waiotapu Wonderland en Orakei Korako Geyserland, twee natuurgebieden die bekend staan vanwege de geisers, modderpoelen en andere vulkanische activiteiten. Het uiterlijk van de monsters is op het landschap gebaseerd.
 
 

Informatie

Uitgezonden door
TROS (25 december 1981 / 21 december 1983) 

Originele titel
The monster's Christmas

Scenario
Burton Silver

Ontwerp monsters
Janet Williamson
Burton Silver
Tony Rabbit

Muziek
Dave Fraser

Regie
Yvonne Mackay

Producent
Dave Gibson

 


Publicatiedatum: 6 december 2009
Laatste aanvulling: 28 december 2016

© Gibson Film Productions/The National Film Unit/Television New Zealand

TROS, Jaren 80, 1981