Toegankelijkheid

Skip to main content

Kerstnachtmerrie, De (1973)

De KerstnachtmerrieTijdens het schrijven van teksten en muziek voor het derde seizoen van Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? vonden Harrie Geelen en Joop Stokkermans ook nog tijd om een kerstmusical te maken. Het verhaal gaat over Chris, een jongen die tegen zijn zin in op Kerstavond door zijn vader op de trein wordt gezet om de kerstdagen bij zijn oma door te brengen. In de trein fantaseert hij over zijn vier medepassagiers: een jonge vrouw, een oudere man die de krant leest, een dame met een koffer en een louche uitziende man. Chris denkt dat hij wel eens boef kan zijn die in de gevangenis zit en nu met verlof is.

De KerstnachtmerrieIn gedachten komt Chris samen met de treinreizigers in de gevangenis terecht met de conducteur als cipier. Ook bij de andere reizigers bedenkt Chris een verhaal waarom ze op Kerstavond in de trein zitten, wat telkens eindigt in een lied. Drie van deze liedjes, “Kom je naar m’n denneboom kijken”, “Kerstmis zonder boom” en “Er is een oud verhaaltje” waren al eerder in Oebele te horen geweest. In het slotlied blijkt waarom Chris door zijn vader naar oma werd gestuurd: zijn moeder is bevallen en hij heeft een broertje gekregen. Zonder dat hij het heeft gemerkt blijken zijn medepassagiers allemaal beschermengelen te zijn.

De Kerstnachtmerrie

Oorspronkelijk zou de jonge vrouw ook een dochtertje hebben, Germaine. Zij zou gespeeld door Lidy Sluijter uit het kinderkoor van Henk van der Velde. Na onenigheid werd het koor tijdens de opnamen teruggetrokken uit het programma. De liedjes waren toen al opgenomen en werden nu noodgedwongen door andere kinderen geplaybackt, met uitzondering van Rainoud Dorresteijn, de jongen die Chris speelt. Hij was afkomstig uit het kinderkoor van Paula van Alphen. Van deze musical zijn slechts zeven minuten bewaard gebleven, waaronder twee liedjes, “De kerstpuzzle” en “Ik heb een broer”.
 
 

Informatie

Uitgezonden door
KRO (25 december 1973)

Scenario
Harrie Geelen

Muziek
Joop Stokkermans

Liedjes gezongen door
Rainoud Dorresteijn
Kinderkoor van Henk van der Velde

Regie
Bram van Erkel

Producent
René Sleven

 


Met dank aan Maarten Fransen

Publicatiedatum: 5 december 2016
Laatste aanvulling: 5 december 2016

© KRO

KRO, Jaren 70, 1973, Jaap Stobbe, Lex Goudsmit, Joop Stokkermans, Harrie Geelen