Toegankelijkheid

Skip to main content

Sinterklaas is jarig (1977)

Sinterklaas is jarigIn 1977 vond op 19 november de intocht van Sinterklaas plaats in de haven van Muiden, waar Wieteke van Dort en honderden kinderen hem verwelkomden. Met een koets werd hij naar het Muiderslot gebracht, het tijdelijke onderkomen van de Sint in Nederland. Maar zo feestelijk als de intocht was, zo treurig lijkt pakjesavond te worden. Sinterklaas heeft brieven gekregen waarin staat dat hij en Zwarte Piet niet bestaan, en dat maakt hem zo verdrietig dat hij besluit om geen cadeaus meer uit te delen en terug te gaan naar Spanje. De Hoofdpiet doet van alles om hem op te vrolijken, maar niets helpt.

Sinterklaas is jarigAls Wieteke langs komt om de verjaardag van Sinterklaas mee te vieren probeert de Hoofdpiet de aandacht af te leiden door vrouwtje Wiet, zoals hij haar altijd noemt, een rondleiding te geven. Samen bekijken ze de bakkerij, de rijmelarij en de pakjespakkerij. Maar bij de afdeling schoentjesmikkerij kan de Hoofdpiet niet langer de schijn ophouden en vertelt haar wat er aan de hand is. Samen gaan ze naar Sinterklaas toe, maar die is zijn koffer al aan het pakken. Hij wil alleen nog naar zijn stoomboot toe en geeft de opdracht om alle voorbereidingen voor pakjesavond te stoppen. Intussen zit een grote groep kinderen klaar om de Sint te ontvangen.

Sinterklaas is jarigOp aandringen van Wieteke en de Hoofdpiet kijkt Sinterklaas voor hij weggaat toch even door het sleutelgat. Bij het zien van zoveel kinderen die in spanning op hem wachten besluit hij om zijn mijter weer op te zetten en het heerlijk avondje toch door te laten gaan. Deze Sinterklaasmusical werd helemaal op locatie opgenomen in en om het kasteel Muiderslot. Het verhaal was gebaseerd op een kindermusical uit 1967, maar omdat de tekst wat verouderd was werd deze herschreven en voorzien van nieuwe muziek. Drie jaar later werd de uitzending gedeeltelijk herhaald. Omdat de Sint toen in de Campveerse toren in het Zeeuwse Veere verbleef werden diverse scènes opnieuw opgenomen.  
 
 

Informatie

Uitgezonden door
NOS (5 december 1977)

Tekst
Jaap Molenaar
Burny Bos

Muziek
Joop Stokkermans

Liedjes gezongen door
Kinderkoor onder leiding van Iet van der Velde

Regie
Rinus Spoor

Productie
Wim Smit
Klara Adema

 


Publicatiedatum: 13 november 2010
Laatste aanvulling: 13 juli 2017

© NOS

Jaren 70, 1977, NOS, Piet Römer, Wieteke van Dort, Burny Bos, Joop Stokkermans, Adrie van Oorschot