Toegankelijkheid

Skip to main content

Mikke Makke Marsepein (1978)

Mikke Makke MarsepeinOp 18 november 1978 vond de intocht van Sinterklaas plaats in Medemblik, een stadje aan het IJsselmeer in de kop van Noord Holland. De Sint en zijn pieten werden verwelkomd door heel veel kinderen en Wieteke van Dort, door de Hoofdpiet altijd liefkozend Vrouwtje Wiet genoemd. Het waaide zo hard dat de mijter van de goedheiligman op zijn hoofd moest worden vastgemaakt. Sinterklaas nam tijdelijk zijn intrek in kasteel Radboud in de haven van Medemblik, tevens het toneel van deze musical die voorafgaand aan pakjesavond werd uitgezonden. Het verhaal begint als Wieteke met een paar kinderen een nieuw Sinterklaaslied instudeert.

Mikke Makke Marsepein

Wat ze niet weten is dat een eindje verderop Bombardo en Gerrit, twee niet al te slimme maar vooral berooide inbrekers, een plan bedenken om geld van Sinterklaas te stelen. Hij moet immers heel rijk zijn, anders kan hij nooit voor iedereen cadeautjes kopen. Wanneer ze naar het kasteel gaan komt Wieteke net op bezoek. Ze horen hoe de Sint haar in het geheim vertelt dat hij helemaal geen geld nodig heeft voor cadeaus want hij heeft zijn staf - een wonderstaf. Wie de stafspreuk “mikke makke marsepein, speculaas speculorum” uitspreekt krijgt wat hij wenst, behalve geld. Op dat moment speelt Bombardo buiten een Sinterklaasliedje op zijn bombardon.

Mikke Makke MarsepeinIedereen is even afgeleid en het lukt Gerrit om de staf te stelen en mee te nemen. Bombardo wil de staf direct uitproberen maar juist als hij stafspreuk opzegt vraag Gerrit waar hij bang voor is. Bombardo antwoordt “witte muizen” en het huis krioelt opeens van de kleine knaagdieren. Bombardo en Gerrit vluchten met de staf naar buiten - recht in de armen van Sinterklaas en de pieten. Het Sinterklaasfeest, met cadeautjes, kan nu toch doorgaan. De twee boeven hebben spijt en beloven dat ze nooit meer zullen stelen. Voor straf moeten ze de hele nacht Sinterklaas kapoentje spelen, Bombardo op de bombardon en Gerrit op de triangel.
 
 

Informatie

Uitgezonden door
NOS (5 december 1978)

Tekst
Jaap Molenaar
Adrie van Oorschot
Rinus Spoor

Muziek
Joop Stokkermans
Job Maarse

Liedjes gezongen door
Kinderkoor onder leiding van Iet van der Velde

Regie
Rinus Spoor

Productie
Mia van ‘t Hof
Mieps Suurhoff
Wally Vreysen

 


Publicatiedatum: 14 november 2015
Laatste aanvulling: 13 juli 2017

© NOS

Jaren 70, 1978, NOS, Piet Römer, Wieteke van Dort, Joop Stokkermans, Adrie van Oorschot, Hans Otjes