Toegankelijkheid

Skip to main content

Rupert and the Frog Song (1986)

Rupert and the Frog SongPaul McCartney was als kind al een groot liefhebber van de verhalen van Rupert the bear, in Nederland vooral bekend onder de naam Bruintje Beer. De verhalen verschenen oorspronkelijk in de krant en waren geschreven door Mary Tourtel en van illustraties voorzien door Alfred Bestall. Begin jaren '70 begon McCartney met het schrijven van liedjes voor een animatiefilm rond Rupert, maar dit project werd nooit gerealiseerd en slechts een enkel liedje werd uitgebracht. Voor het nummer "We all stand together" had Paul zich laten inspireren door een tekening van Alfred Bestall waarop niet Rupert te zien is, maar wel een kikkerkoor dat bij maanlicht gedirigeerd wordt door een kikker.

Rupert and the Frog Song"We all stand together" werd uiteindelijk in 1984 op single uitgebracht. Voor de bijbehorende videoclip werd een korte animatiefilm gemaakt waarin het kikkerkoor het nummer zingt. Met de opnamen werd al in 1981 begonnen, en het uiteindelijke resultaat was een tekenfilm van 13 minuten. Hoewel de videoclip regelmatig werd uitgezonden was de gehele film alleen te zien in de bioscoop als voorfilm bij de speelfilm 'Give my regards to Broadway', waarin Paul McCartney de hoofdrol speelt. Op veler verzoek zond Veronica de korte film uit tijdens de jaarlijkse Muziekdag in 1986. Hierin is te zien hoe Paul McCartney op zolder in een kist zijn geliefde jeugdboek terugvindt.

Rupert and the Frog SongAls hij het stof heeft weggeblazen en het boek opent komen de tekeningen tot leven. Rupert zegt zijn ouders gedag en trekt de heuvels in. Omgeven door de prachtige natuur loopt hij een vlinder achterna en ontdekt een waterval met een bordje waarop staat dat alleen kikkers toegang hebben. De nieuwsgierig geworden Rupert loopt toch door en is net op tijd om te zien hoe de kikkers "We all stand together" al zingend, kwakend en dansend uitvoeren. Dit is het hoogtepunt van de film en tevens het gedeelte dat, in verkorte vorm, voor de videoclip is gebruikt. In januari 1985 bereikte "We all stand together" de 8ste plaats in de Nederlandse Top 40.

Het lied is uitgegroeid tot één van de bekendste nummers van Paul McCartney, een succes waaraan de fraaie tekenfilm zeker heeft bijgedragen.
 
 

Informatie

Uitgezonden door
Veronica (5 juni 1986)

Tekst
Paul McCartney
Linda McCartney
Geoff Dunbar

Animatie
Dave Unwin
Geoff Dunbar
Greg Hill
Mike Smith
Steve Weston
John Perkins
Dan Greaves
Alan Green
Mario Cavelli
Eric Goldberg

Muziek
Paul McCartney

Regie
Geoff Dunbar

Producenten
Geoff Dunbar
Paul McCartney
Linda McCartney

 


Met dank aan Matt Blank van Rupert and the Frog Song
Laatste aanvulling: 11 oktober 2012

© Grand Slamm Animation/MPL Communications/Miramax

Veronica, Jaren 80, 1986