Toegankelijkheid

Skip to main content
Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1967
 
 

Axel Nort (1967-1968)

Axel NortDe Vlaamse serie Axel Nort is gebaseerd op een artikel uit het Nederlandse tijdschrift 'De Groene Amsterdammer'. Daarin stond dat een Engelse dame via haar straalkacheltje naar de BBC luisterde. Dit berichtje inspireerde scenarist Louis De Groof tot het maken van een dectectiveserie met als hoofdpersoon detective Axel Nort. Met zijn geruite kleding en rijdend in een 2 pk-tje heeft hij meer weg van Sherlock Holmes dan van James Bond. Zijn hulp wordt ingeroepen wanneer het straalkachteltje wordt gestolen van Nora Pintens, waarmee zij de Gewestelijke Radio Omroep kon ontvangen.

Bart Boudewijn (1967-1968)

Bart BoudewijnVoor de zaterdagmiddaguitzendingen in het seizoen 1967-1968 bedacht de KRO Spitsuur, een gevarieerd jeugdprogramma. Naast onderdelen over onder andere sport en het verkeer was hierin ook een serie te zien over de avonturen van de 13-jarige Bart Boudewijn. Samen met zijn oudere zus Roos en zijn tante Dina is Bart pas verhuisd naar het platteland. Het drietal is gaan wonen in een afgelegen huis aan de rand van een bos. Het is voor Bart even wennen op de nieuwe school, maar hij sluit al snel vriendschap met Juul en de uit Italië afkomstige Mario. Roos wil graag als schilderes geld verdienen, maar als dat te weinig oplevert gaat ze werken bij een hondenkennel.

Daktari (1967-1973)

DaktariTijdens een reis naar Kenia leerde filmproducent Ivan Tors de Nederlandse dierenarts Toni Harthoorn en zijn echtgenote Sue Hart kennen die een dierenopvang hadden opgezet in Nairobi. Al eerder had Harthoorn meegewerkt aan de ontwikkeling van het verdovingsgeweer en het bijbehorende verdovingsmiddel. Dankzij deze uitvinding konden wilde dieren beter beschermd worden, bijvoorbeeld om ze naar natuurreservaten te vervoeren om uit handen van stropers te blijven. Ivan Tors was zo onder de indruk van het werk van dr. Harthoorn dat hij het personage van dr. Marsh Tracy uit de film 'Clarence, the cross-eyed lion', uitgebracht in 1965, op hem baseerde.

Ed en Ebbeltje (1967-1968)

Ed en EbbeltjeHenk M. Meijer Jr. werkte overdag op een scheepvaartbedrijf in Rotterdam en schreef in zijn vrije tijd fanstasievolle verhalen. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en hij werd in 1962 door de AVRO gevraagd een kinderserie te schrijven. Dat werd Okkie Trooy, en na de avonturen van de uitvinder volgden in 1964 de sprookjesachtige verhalen van Vrouwtje Bezemsteel. Toen deze reeks in 1967 eindigde bedacht hij een nieuwe kinderserie over het echtpaar Ed en Ebbeltje. Op zoek naar werk komen ze in de eerste aflevering langs een kasteel waar een bordje “bedienden-echtpaar gevraagd” in de tuin staat. Wanneer ze de hal van het kasteel binnenwandelen lijkt het of de tijd heeft stil gestaan.

Er was eens... (1967)

Er was eens...Omschrijving

Amerikaanse serie sprookjes en verhalen verteld door (een volwassen) Shirley Temple, die in enkele afleveringen ook de hoofdrol speelt.

 

Filopat & Patafil (1967-1968)

Filopat & PatafilNa de Tweede Wereldoorlog richtte de communistische partij van Oost Duitsland een eigen filmmaatschappij op, DEFA. Er kwam ook een animatieafdeling, gevestigd in Dresden, en in 1955 verschenen de eerste producties van de ‘Studio für Trickfilme’. Een paar jaar later maakte Günter Rätz een filmpje van vijf minuten over twee draadmannetjes die een hardloopwedstrijd houden. Hij schreef het draaiboek, verzorgde de animatie (stop-motion techniek) en de regie. De animatie was eenvoudig: er was nauwelijks decor, geen dialoog en de figuurtjes hadden steeds dezelfde gezichtsuitdrukking. De combinatie van beweging en muziek maakten het geheel levendig.

Minimolen (1967)

MinimolenBegin jaren '60 kreeg de Franse animator Serge Danot de opdracht een kleuterserie te maken met afleveringen van 5 minuten, speciaal "voor het slapen gaan". Hij bedacht La Manège Enchanté: een magische tuin met in het midden een draaimolen, bevolkt door wonderlijke figuren. Onder hen waren opa Boterbloem, Margootje en meneer Zebulijn, een grappig mannetje op een springveer. Daarnaast waren er diverse dieren, zoals Ermintrude de roze koe, Gijs de slak en Flappie het konijn. Het meest opvallende dier was Floris, een grappige hond met haren tot op de grond. Dit personage was bedacht door Ivor Wood, een Brits lid van het team van Danot.

Paulus de Boskabouter (1967-1968)

Paulus de BoskabouterJan van Oort, die zich Jean Dulieu noemde, is de geestelijk vader van Paulus de Boskabouter. Na jaren als hoorspel op de radio verscheen Paulus in 1967 op de televisie, de eerste Nederlandse kinderserie in kleur. Jean Dulieu maakte voor deze serie zelf alle marionetten. Dat had hij eerder gedaan voor zijn poppenkastvoorstellingen, waarmee hij samen met een vriend in 1948 en 1949 ruim honderd voorstellingen had gegeven over Paulus en zijn vrienden Oehoeboeroe de uil, Salomo de raaf en Gregorius de das. Daarnaast maakte hij alle rekwisieten en decors zelf. Het decortje van Eucalypta's huiskamer bijvoorbeeld was 30 cm hoog en 50 cm breed.

Rick de Kikker (1967-1968)

Rick de Kikker

Joop Geesink heeft een enorme erfenis achtergelaten op het gebied van teken- en poppenfilms. Zijn belangrijkste geesteskind, Loeki de Leeuw, was meer dan 30 jaar dagelijks op televisie te zien. Sinds de jaren 40 produceerde Geesink voornamelijk reclamefilms met zijn bedrijf Dollywood. In 1966 vond hij het tijd worden voor een nieuw, grappig symbool voor Nederland omdat de molen, de klomp en de Keukenhof weinig humor hadden. Hij bedacht en tekende Rick de Kikker waarmee hij hoopte zijn bedrijf Holland Souvenirs een gezicht te kunnen geven. Rick de Kikker werd op 27 april 1966 aan de pers gepresenteerd tijdens de opening van een nieuw studiocomplex.

Schateiland (1967)

SchateilandOmschrijving

Duits-Franse avonturenserie over de jonge Jim Hawkins die in het Engeland van de 17e eeuw in het bezit komt van een schatkaart. 

 

Skippy (1967-1970)

SkippyDe gewonde kangoeroe Skippy wordt aan de zorg van parkwachter Matt Hammond en zijn twee zonen Sonny en Mark overgelaten. Skippy is overigens een vrouwtje, want ze heeft een buidel. In ruil voor het redden van haar leven behoedt Skippy de parkwachtersfamilie van allerlei onheil. Het manifesteert zich in de vorm van stropers, ziektes, premiejagers, natuurrampen of gewoonweg vreemdelingen die niet vertrouwd zijn met de fauna en flora van het Waratah National Park in Australië. De naam Skippy was begin jaren '70 zo vertrouwd geraakt, dat de makers van de grote bal met handvat waarmee je kunt huppen deze naar de beroemde kangoeroe vernoemd hebben: de skippybal.

Smurfen, De (1967)

De SmurfenOmschrijving

Belgische tekenfilmserie naar de stripverhalen van Peyo over de Smurfen; niet te verwarren met de tekenfilmserie De Smurfen uit de jaren '80.
 
 

Thierry de Slingeraar (1967)

Thierry de SlingeraarAls de Franse koning Jan de Goede in 1360 bij Poitiers wordt verslagen is dat een zware nederlaag voor de Fransen in hun strijd tegen de Engelse bezetters. De oorlog tussen beide landen duurt dan al 23 jaar. De koning wordt gevangen gezet en gedwongen een groot aantal provincies af te staan aan Engeland. Hieronder valt Sologne in het midden van Frankrijk waar Edward II, prins van Wales, met harde hand regeert. Vanwege zijn donkere harnas krijgt hij de bijnaam Zwarte Prins. Zijn leger bestaat niet alleen uit Engelsen maar ook uit Franse soldaten die aangeworven zijn. Zij gedragen zich ruw tegenover hun landgenoten en houden zich voornamelijk bezig met plunderingen.

Vakantie in Lipizza (1967)

Vakantie in LipizzaOmschrijving

Duits-Joegoslavische jeugdserie over een meisje dat op vakantie gaat naar het Sloveense Lipizza waar haar oom een prachtig paard bezit.

 

Vidocq (1967)

VidocqOmschrijving

Franse avonturenserie over detective François Vidocq (die echt heeft bestaan), ooit zelf een crimineel, in het Parijs aan het begin van de negentiende eeuw.