Toegankelijkheid

Skip to main content
Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1974
 
 

Arpad de Zigeuner (1974-1975)

Arpad de ZigeunerDe laatste jaren van de 17de eeuw zijn voor Hongarije geen gemakkelijke tijd. Nog maar net zijn de Turken verdreven of de Oostenrijkers bezetten het land. Vooral de zigeunerbevolking heeft onder het bewind te lijden. In deze periode keert Arpad, lid van de stam van de Hagedoorn, terug naar zijn land. Tijdens zijn reis door Polen en Roemenië heeft zijn rivaal István zijn oog laten vallen op Arpads geliefde, de mooie Rilana. Omdat haar vader niet langer op de terugkeer van Arpad wilde wachten heeft hij haar hand beloofd aan István. Arpad wil hem overtuigen op zijn besluit terug te komen en schiet als teken van zijn goede bedoelingen een hert.

Barbapapa (1974-1977)

BarbapapaDe familie Barbapapa is bedacht door het Frans-Amerikaanse echtpaar Annette Tison en Talus Taylor. In 1970 publiceerde zij het eerste boek over Barbapapa, het vriendelijke roze wezen dat zich in alle denkbare vormen kan veranderen - huup, huup... barbatruc! Hierdoor kan Barbapapa iedere situatie aan en elk probleem oplossen. Zijn naam is afgeleid van het Franse woord voor suikerspin, 'barbe à papa' (letterlijk vertaald 'baard van vader'). Na een lange zoektocht heeft Barbapapa zijn zwarte Barbamama gevonden en samen hebben ze zeven kinderen, die allemaal op de zelfde dag zijn geboren. Barbabenno is blauw en vindt het leuk om van alles uit te vinden.

Black Beauty (1974-1975)

Black BeautyHuisarts dr. James Gordon verhuist in 1877 met zijn dochter Vicky, zoon Kevin en huishoudster Amy van Londen naar een kleine boerderij in Five Oaks. In de nabij gelegen bossen vinden Vicky en Kevin een zwaar mishandelde zwarte hengst, Black Beauty. Vicky ontfermt zich over Black Beauty en zorgt dat hij weer beter wordt. Maar dan wil zijn oorspronkelijke eigenaar het paard weer terug. De familie Gordon heeft geen geld om Black Beauty te kopen, maar in ruil voor medische zorg krijgt de dokter het paard, tot grote vreugde van Vicky. In de eerste 26 delen van de serie staat Vicky op de voorgrond maar in de delen daarna is zij verdwenen.

Emil (1974)

EmilAstrid Lindgren groeide op in Vimmerby, een plaatsje in het zuiden van Zweden. Niet toevallig spelen de boeken die zij schreef over Pippi Langkous zich hier ook af. Van het nabijgelegen dorpje Lönneberga maakte ze de woonplaats van Emil. In 1963 verscheen de eerste van in totaal drie boeken over het ondeugende jongetje. In de Nederlandse vertaling kreeg hij, net als in Duitsland, de naam Michiel om verwarring te voorkomen met de kinderboekenreeks ‘Emiel’ van Erich Kästner. Begin jaren ’70 werden de boeken in Zweden verfilmd, die vervolgens tot televisieserie werd bewerkt. Astrid Lindgren sprak zelf de vertelstem in.

Film van Ome Willem, De (1974-1989)

De Film van Ome WillemOmdat de Stratemakeropzeeshow een groot succes was werd aan Aart Staartjes, de bedenker van deze serie, gevraagd of hij met hetzelfde team ook een programma voor kleuters wilde maken. Hij bedacht een situatie waarbij een groepje kinderen hun mening laten weten aan een ouderfiguur. Dat werd ome Willem: een vrolijke oom die alle kinderen met “rakkers” aansprak maar ook boos kon worden als zij zich niet gedroegen. Zanger en presentator Edwin Rutten, die nog nooit een kinderprogramma had gemaakt, werd gevraagd voor ome Willem, een rol waarvoor hij leek te zijn geboren. De kritische kinderen werden verbeeld door drie clowns: Toon, Teuntje en August.

Kijkdoos (1974)

KijkdoosOmschrijving

Nederlandse kinderserie met verschillende door de kijkdoosfee gepresenteerde onderdelen; vervolg op De Kijkkastman.

 

Magister Maesius (1974)

Magister MaesiusIn het Vlaamse jeugdfeuilleton Magister Maesius komen twee genres samen die op het eerste gezicht geen overeenkomsten hebben: een in de Middeleeuwen gesitueerde avonturenserie en een sciencefictionserie. Het verhaal speelt zich rond 1524 af in het West-Vlaamse Zarren. De inwoners van het stadje maken moeilijke tijden door want er worden oorlogen uitgevochten en er heerst hongersnood. Dat is het gevolg van de belegering door ridder Hugo van Craendonck die door graaf Reinier van Nevele van hoogverraad is beschuldigd en verbannen uit Zarren. Tegelijkertijd bestuderen kristalwezens op de planeet Balmodor het vreemde gedrag van de "aardlingen".

Man van Zes Miljoen, De (1974-1979)

De Man van Zes MiljoenTijdens een testvlucht stort astronaut Steve Austin met zijn maantoestel neer in de woestijn. Hij overleeft het ongeluk maar net: zijn benen en een arm zijn verbrijzeld en met zijn linkeroog kan hij niet meer zien. Om zijn leven te redden besluit dr. Rudy Wells elektromechanische onderdelen in Austins lichaam te plaatsen. Totale kosten van de operatie: zes miljoen dollar. Austin kan nu sneller lopen of zwemmen dan wie dan ook, bewegingen die meestal in slow motion te zien zijn. Ondanks dat hij met gemak metaal kan buigen, gaten in muren slaan en een oog heeft dat werkt als een telescoop is Austin in het begin niet blij met zijn nieuwe bestaan.

Meester minder, 'n (1974)

'n Meester minderVoorafgaand aan twee reeksen Q & Q maakten regisseur Bram van Erkel, schrijver Harrie Geelen en producent Carl Tewes een jeugddetective waarin, net als in de serie, de kinderen de misdaad uiteindelijk oplossen. Deze televisiefilm begint ’s morgens op een gewone schooldag. De kinderen van de zesde klas wachten op hun meester, Barend Bavo, die te laat is. Als de kinderen politieagenten en een ambulance zien wordt al snel duidelijk dat er iets aan de hand is met hun meester. Ze krijgen de ochtend vrij als bekend wordt dat hij de vorige avond in het kantoor van de school is vermoord terwijl hij aan het nakijken was.

Paulus de Boskabouter (1974-1976)

Paulus de BoskabouterNa een kleine zes jaar keerde Paulus de boskabouter in 1974 terug op televisie. Samen met zijn vrienden Salomo de raaf, Gregorius de das en Oehoeboeroe de uil nam hij de plek in van de Fabeltjeskrant, waar meer dan 1000 afleveringen van waren gemaakt. Om financiële redenen had Jean Dulieu, geestelijk vader van Paulus, zijn creatie verkocht aan producent Thijs Chanowski. Deze maakte met vrijwel hetzelfde team als van de Fabeltjeskrant een nieuwe dagelijkse serie van vijf minuten, waarbij de marionetten vervangen werden door handpoppen. Omdat de nieuwe serie op kleuters gericht was, hadden de karakters een ander uiterlijk gekregen.

Q & Q (1974-1976)

Q & QGeïnspireerd door de kinderprogramma's uit Scandinavische landen gingen regisseur Bram van Erkel en schrijver Harrie Geelen (die samen Oebele hadden gemaakt) om de tafel zitten. Uit dat gesprek kwam Neerlands alleerste serie waarin kinderen de hoofdrol speelden. Als hij in het bos aan het fotograferen is, leert Aristides Quarles van Ispen Wilbur Quant kennen, die net met zijn vader, zus Juultje en de huishoudster in het dorp Rünichem (spreek uit als Runkum) is komen wonen. Als Wilbur per ongeluk een foto maakt met het toestel van Aristides, gaan ze vanuit dat deze mislukt is. Bij het ontwikkelen zien ze op de bewogen foto een bewusteloze of misschien wel dode man.

Rode Autobus, De (1974)

De Rode AutobusOmschrijving

Nederlandse kinderserie met verschillende onderdelen, waaronder 'Victor en Hoor-es' en 'De Knakkers', gepresenteerd door Jolein en Droef de hond (later zijn neef Pepijn); gebaseerd op de Duitse kinderserie Kli-Kla-Klawitterbus.

 

Speedy Gonzales (1974)

Speedy GonzalesOmschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie over de snelste muis van Mexico, onder andere uitgezonden als onderdeel van de filmquiz Voor een briefkaart op de eerste rang.

 

Verschoppeling, De (1974)

De verschoppelingOmschrijving

Franse jeugdserie over een jongen die, wanneer zijn adoptiemoeder niet meer voor hem kan zorgen, op zoek gaat naar zijn echte moeder.

 

Vloek van Woestewolf, De (1974)

De Vloek van WoestewolfDankzij de chromakey waarin al geëxperimenteerd werd in de serie Hamelen werd De Vloek van Woestewolf bekend. Het was toendertijd een nieuwe techniek maar tegenwoordig een alledaagse truuk. Echte decors werden vervangen door getekende achtergronden. Van de scènes die de acteurs in een grote blauwe studio speelden werd later dan een fantasierijke aflevering gemaakt. Omdat de acteurs het decor niet konden zien moesten ze goed opletten dat ze wel de goede bewegingen maakte die daarbij pasten. Het verhaal gaat over de hertog van Woestewolf die al honderden jaren lijdt aan goudkoorts en aan dokter Koch vraagt hem te genezen.

Waltons, De (1974-1984)

De WaltonsDe belevenissen van de familie Walton zijn bedacht door Earl Hamner, Jr., die zich baseerde op zijn eigen jeugdervaringen. Hij vertelt ook het verhaal als John Boy, de oudste van zeven kinderen. Samen met hun grootouders woont het gezin in de Blue Ridge Mountains van Jefferson County in Virginia, waar ze een houtzagerij hebben. De serie begint in de jaren '30, de jaren van de depressie. Behalve de problemen van alledag zijn er ook de financiële moeilijkheden, maar de Waltons steunen elkaar door dik en dun. John Boy droomt ervan schrijver te worden. Hij begint zelf een krant, The Blue Ridge Newspaper, en het lukt hem op de universiteit te komen.

Witte Steen, De (1974)

De Witte SteenIn de Zweedse serie Den Vita Stenen (De Witte Steen, naar het boek van Gunnel Linde) zoekt Fia al geruime tijd iemand waar ze mee kan spelen. Na lange tijd ontmoet ze de stoere Hampus, een jongen van gewone afkomst in tegenstelling tot de rijke en ietwat dromerige Fia. De twee worden verliefd op elkaar wat niet in goede aarde van de familie van Fia valt. Een witte steen wordt het symbool van hun liefde en ze verzinnen steeds opdrachten voor elkaar om in het bezit te komen van de steen. Wanneer het Fia lukt de opdracht te vervullen krijgt zij de steen en als het Hampus lukt dan moet Fia de steen aan hem geven en andersom.