Toegankelijkheid

Skip to main content
Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1976
 
 
Addams Family, The (1976-1978)

Addams Family, The (1976-1978)

The Addams FamilyVoor het tijdschrift 'The New Yorker' maakte Charles Addams sinds de jaren '30 grappige tekeningen, meestal een enkel plaatje zonder tekst. Addams hield van zwarte humor en tekende daarom vaak excentrieke personages en monsterlijke figuren in humoristische situaties. Omdat geen van de karakters een naam had werden ze al gauw de familie Addams genoemd. Of en hoe er een familierelatie was, werd uit de tekeningen niet duidelijk. Televisieproducent David Levy werd begin jaren '60 gewezen op een boek waarin alle tekeningen verzameld waren en vroeg Charles Addams toestemming om een serie rond zijn personages te maken.

Bereboot (1976-1978)

BerebootNadat hij meer dan 600 afleveringen had geschreven voor Ti-Ta Tovenaar werd Lo Hartog van Banda gevraagd een nieuwe dagelijkse serie te maken voor jonge kinderen. Hij had al eerder meegeschreven aan teksten voor stripverhalen, naast eigen creaties ook voor onder meer Tom Poes en Lucky Luke. Omdat de NOS direct om meer dan 200 afleveringen vroeg bedacht hij de poppenserie Bereboot, want hiermee konden telkens nieuwe avonturen beleefd worden. De bemanning bestaat uit drie beren. Aan het roer staat kapitein Brom ("hossende haaien!"), een brombeer met een hart van goud. Brilbeer is de machinist, een vakman die alles weet van "piefjes en palletjes".

Bolke de Beer (1976-1979)

Bolke de BeerVoor zijn tweejarig zoontje bedacht A.D. Hildebrand, omroeper bij de AVRO-radio, verhaaltjes voor het slapengaan over een beer die uit het circus ontsnapt. Hij schreef de avonturen die Bolke beleefde ook op, maar zonder succes want 13 uitgeverijen wezen hem af. In 1935 kreeg hij de kans om in te vallen voor een zieke vriendin die een kinderrubriek had in de krant 'Het Vrije Volk'. Het weekje vervangen zouden vele jaren worden en nu toonde uitgever Meulenhoff wel belangstelling. Hoewel niet direct een succes zouden er uiteindelijk tien boeken over Bolke worden uitgebracht. In de loop der jaren bleven de boeken populair.

Countdown (1976-1993)

Countdown

Hoewel het muziekprogramma Countdown voor vele vooral aan de jaren '80 doet denken, was de allereerste aflevering al te zien als jaarafsluiter op 8 december 1976 met een avondvullend programma waarin de geschiedenis van de luchtvaart centraal stond als Countdown '76. In deze uitzending waren nummer 1 artiesten van dat jaar als Jesse Green, Anita Meyer, ABBA, Sutherland Brothers en Julien Clerc te zien en kregen zij de 'Nummer 1 Award' uitgereikt. In deze uitzending trad ook TopPop danseres Penny de Jager op met een klassiek ballet.

Filmblik (1976-1977)

FilmblikOmschrijving

Wekelijks filmprogramma voor de jeugd waarin filmkenner Maarten van Rooijen samen met Edwin Rutten jonge kijkers wegwijs maken in de wereld van film.

In de studio, waarin een bioscoop was gebouwd, werden allerlei filmfragmenten vertoond die als spelelement soms abrupt werden afgebroken zodat er geraden kon worden hoe het zou gaan aflopen. Ook was de Pink Panther er regelmatig in te zien. Naast workshops en filmtips kwam er iedere week een speciale gast naar de studio waaronder Cor Witsche, Bert Haanstra, André van Duin, Joop Geesink en Philip Bloemendal.

In het tweede seizoen presenteerde Maarten het programma samen met kinderen uit diverse plaatsen die in het thema van de uitzending een zelfgemaakte film konden laten zien.

 

Hansje en het welbehagen (1976)

Hansje en het welbehagenNadat Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? was afgelopen kwamen de makers van de serie - schrijver Harrie Geelen, componist Joop Stokkermans, regisseur Tineke Roeffen en producent René Sleven - nog eenmaal bij elkaar voor het maken van een kerstmusical. Hoofdpersoon is de tienjarige Hansje, die alleen thuis is omdat zijn ouders met Kerstmis moeten werken. Zijn moeder is actrice in een kerstspel en zijn vader dirigent van een kerstconcert. Hansje zelf is flink verkouden en brengt de dag door met het maken van tekeningen totdat hij een kleine kerstengel ontdekt in de kerstboom.

Jongen met de gouden broek, De (1976)

De jongen met de gouden broekOmschrijving

Zweedse jeugdserie over een jongen die er achter komt dat telkens wanneer hij zijn hand in zijn broekzak stopt er geld uit komt; als bioscoopfilm in Zweden opnieuw verfilmd in 2014.

 

Karlsson van het Dak (1976)

Karlsson van het DakDe zevenjarige Erik, door iedereen broertje genoemd, woont samen met zijn ouders en oudere broer Bernard en zus Betty in een flatgebouw ergens in Stockholm. Zijn ouders en broer en zus hebben niet veel tijd voor hem zodat hij zich vaak verveelt. Het liefst zou hij een hond willen hebben maar dat ziet zijn moeder niet zitten. Wanneer hij weer eens alleen op zijn slaapkamer zit komt er plotseling een klein dik mannetje met een propeller op zijn rug voorbij gevlogen. Hij vliegt de kamer van Erik binnen en stelt voor als Karlsson. Hij woont in een klein huisje bovenop het flatgebouw en houdt van opscheppen.

Lappenkat (1976-1977)

LappenkatEr was eens, nog niet zo heel lang geleden, een klein meisje dat Emily heette... zo begint de van oorsprong Britse animatieserie Lappenkat, waarbij aan de hand van oude foto's het verhaal verteld wordt van de bijzondere winkel van Emily. In haar winkeltje is niets te koop, er zijn alleen gevonden voorwerpen te zien die ze ooit heeft meegebracht. Nieuwe voorwerpen legt ze altijd in de etalage naast een grote pluche kat. Wanneer Emily enkele magische woorden uitspreekt komt de slapende kat al geeuwend tot leven, veranderen de zwart-wit foto's in een kleurenfilm en begint het verhaal pas echt.

Pa Pinkelman & Tante Pollewop, De avonturen van (1976-1977)

De avonturen van Pa Pinkelman & Tante PollewopDe serie Pa Pinkelman en Tante Pollewop verscheen oorspronkelijk als stripverhaal van november 1945 tot maart 1948 in de Volkskrant en is bedacht door Godfried Bomans. In 1964 was deze strip al de basis voor een televisieserie van 20 afleveringen met tekeningen van Carol Voges, met de stemmen van Kitty Janssen en Wim de Haas. Net als Hamelen en de Vloek van Woestewolfwerd er volop geëxperimenteerd met de mogelijkheden van de blauwe studio (chroma-key). Er werd gewerkt met getekende achtergronden zodat Pa Pinkelman en Tante Pollewop daardoor de hele wereld konden zien zonder daarvoor één stap buiten de studio te zetten.

Paper moon (1976)

 Paper moonOmschrijving

Amerikaanse familieserie, gebaseerd op de gelijknamige speelfilm, over een vader en zijn 11-jarige dochtertje die in de jaren '30 als oplichters werkzaam zijn.

 

Pauline, Petrova en Posy (1976)

Pauline, Petrova en PosyOmschrijving

Britse jeugdserie over drie geadopteerde meisjes die elkaar beloven wereldberoemd te worden; herverfilmd in 2007.

 

Pommetje Horlepiep (1976-1979)

Pommetje HorlepiepNa 20 jaar lang Swiebertje gespeeld te hebben hield Joop Doderer ermee op. Voor schrijver John Uit den Bogaard was dat de gelegenheid om een nieuwe kinderheld te introduceren: Pommetje Horlepiep, een vrolijke jongeman die niet tegen onrecht kan. Acteur en regisseur Frits Butzelaar, die al meer dan 25 jaar voor en achter de camera actief was, werd gevraagd deze serie voor de NCRV te ontwikkelen. Net als Swiebertje spelen de verhalen zich af in de jaren '20 en '30 van de 20ste eeuw. Pommetje heeft een grote mond en een klein hartje, en heeft net een baan gevonden als huisknecht bij baron Sebastiaan Roos van Leeuwenborgh.

Rogier Van Ter Doest (1976)

Rogier Van Ter DoestOmschrijving

Vlaamse avonturenserie over een 15de eeuwse ridder die strijdt tegen het machtmisbruik van de raadsheren van het groothertogdom Dordenaere.

 

Rogues Rotseiland (1976)

Rogues RotseilandOmschrijving

Britse jeugdserie over een voor de zuidkust gelegen eilandje waar uranium wordt ontdekt.

 

Run, Joe, run (1976)

Run, Joe runOmschrijving

Amerikaanse jeugdserie over een Duitse herder die op de vlucht is nadat hij ten onrechte is beschuldigd van het aanvallen van zijn baas, sergeant Will Cory.

 

Sandokan (1976)

SandokanOmschrijving

Italiaans-Frans-Duitse avonturenserie over de legendarische vrijheidsstrijder Sandokan, bijgenaamd de Tijger van Maleisië.

 

Sesamstraat (vanaf 1976)

SesamstraatJoan Ganz Cooney produceerde nieuws en documentaires voor WNET, de publieke omroep van New York. Zij onderzocht in 1966 op welke manier televisie kon worden gebruikt om kinderen uit achterstandsgezinnen met leerproblemen te helpen. Zo ontstond Sesame Street, met een belangrijke rol voor de muppets van Jim Henson. Op 10 november 1969 werd de eerste aflevering in Amerika uitgezonden, en de rest van de wereld zou volgen. Op 11 juni 1972 werd er als proef een aflevering van de Amerikaanse versie in Nederland uitgezonden, voorzien van commentaar door onder andere Dick Bruna en Thijs Chanowski.