Toegankelijkheid

Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1990
 
 
1000 Millibar (1990)

1000 Millibar (1990)

1000 MillibarVanaf de tweede klas lagere school wist de uit Rotterdam afkomstige Coen van Vlijmen al dat hij beroemd wilde worden. Dit werd nog eens versterkt toen hij later op het Rotterdamse Libanon Lyceum zat en een rol kreeg in het schooltoneelstuk "Nachtlicht" waarin hij een jongen speelde dat in de war is. Coen had zich tijdens zijn schoolperiode al eens laten inschrijven bij een castingbureau dat ook een eigen productiebureau had.

Na het zien, van dit door zijn leraar Nederlands geschreven schooltoneelstuk, vonden ze het zo goed dat besloten werd deze voorstelling ook buiten school op toneel te gaan brengen.

1000 millibarNa er vanaf 1988 twee jaar mee op de planken te hebben gestaan wist Coen zeker dat hij acteur wilde worden en deed audities bij diverse toneelscholen. Na enkele mislukte pogingen slaagde hij er uiteindelijk in om toegelaten te worden tot de toneelschool van Maastricht.

Het was producent Gabriel Maas die het toneelstuk in het theater had gezien en Coen in 1990 op televisie bracht. Hij zocht een presentator voor "Platzak" en liet hem auditie doen als presentator voor dit jongerenprogramma waarin werd laten zien wat je allemaal met je zakgeld kunt doen of laten.

Via deze weg kwam hij ook in aanmerking om het jongerenprogramma 1000 Millibar te gaan doen. De titel slaat op het weer dat net zo veranderlijk is als dit per onderdeel gefilmde programma, dat niet in een studio maar op allerlei locaties in het land werd opgenomen. Diverse thema's als show en meidengroepen werden door sketches aangesneden en naast de videoclip van de 'Speciale Aanbieding van de Week' kregen ook jonge onbekende Nederlandse popbands in dit gevarieerde jongerenmagazine een podium.

 

21 Jump Street (1990-1992)

21 Jump Street (1990-1992)

21 Jump StreetDe filmcarrière van Johnny Depp leek aanvankelijk weinig succesvol, met alleen kleine of oninteressante rollen. Omdat hij zich op film wilde concentreren wees hij een hoofdrol in de televisiserie 21 Jump Street in eerste instantie af. Nadat de pilot-aflevering was opgenomen met een andere acteur waren de producenten niet te tevreden over het eindresultaat. Opnieuw kreeg Depp het aanbod om een jonge agent uit een undercoverteam te spelen, en omdat hij verwachtte dat de serie niet langer dan één seizoen zou lopen nam hij de rol toch aan. Juist dankzij de aanwezigheid van Johnny Depp werd 21 Jump Street een succes dat vijf seizoenen zou duren.

Babar (1990-1993)

BabarHet Franse echtpaar Jean de Brunhoff en Céleste Sabourad had na hun huwelijk in 1924 drie kinderen kregen. Voor het slapen gaan vertelde Céleste hen zelfbedachte verhaaltjes over het olifantje Babar, die Jean inspireerde tot het maken van een boekje. Behalve de tekst maakte hij ook de illustraties. In 1931 werd het eerste deeltje van Babaruitgegeven, dat al snel een succes werd, en er zouden nog zes boeken volgen. Ook buiten Frankrijk werden de avonturen van het olifantje populair, al moest Nederland tot 1947 wachten voor de eerste vertaling. Jean was toen al overleden, maar zijn zoon Laurent zette het werk van zijn vader voort en heeft tientallen vervolgen gemaakt.

Barst (1990)

BarstAls het gaat om programma's voor en over jongeren heeft de IKON een naam hoog te houden. Vanaf de jaren '70 maakte de omroep met regelmaat realistische dramaseries waarin maatschappelijke problemen aan de orde komen. Vaak werd er aandacht besteed aan de Derde Wereld, maar ook problematiek dichterbij huis kwam aan de orde. Hiervan is Barst een goed voorbeeld. In deze serie staan de ervaringen van jongeren met hulpverleners centraal. Eind jaren '80 kende Nederland al een uitgebreid netwerk van hulpverleningsinstanties, waarvan het Jongeren Advies Centrum (JAC) en de Kinderrechtswinkel de bekendste waren.

Billy Hotdog Show, De (1990-1991)

De Billy Hotdog ShowLinda de Mol debuteerde al op 13-jarige leeftijd als presentatrice van het kinderprogramma Wat je zegt ben je zelf. Ze was ontdekt in AVRO's kinderkoor maar besloot na haar schooltijd niet verder te gaan in het televisievak om rechten te gaan studeren. Via haar broer John deed ze toch auditie voor de Britse zender Sky Channel. Ze werd aangenomen, brak haar studie af en vertrok naar Londen om diverse muziekprogramma's te presenteren. In 1986 kwam daar de DJ Kat Show bij, een kinderprogramma dat Linda samen met DJ Kat presenteerde. Behalve het af- en aankondigen van tekenfilms had Linda heel wat met de altijd dwarsliggende kat te stellen.

Bionic Six (1990)

Bionic SixOmschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie die zich afspeelt in de nabije toekomst, waarin een gezin met bijzondere krachten het onder leiding van dr. Sharp opneemt tegens diens slechte broer, dr. Scarab. 

 

Bobobobs (1990-1992)

BobobobsErgens in de ruimte woont het kaboutervolk de Bobobobs. Nadat men een voor hen onbekende planeet heeft ontdekt in de Melkweg, wordt er een missie onder leiding van kapitein Bob Wouter op af gestuurd. Hij staat aan het hoofd van het ruimteschip de Zwerver. Aan boord van het ruimteschip, dat eruit ziet als een oud galjoen, bevindt zich een uiteenlopend gezelschap. De bemanning bestaat onder anderen uit de humeurige kok Frits, scheepsarts dokter Been met zijn verpleegster Mimi, de matrozen A.D. en Harry èn de tovenaar Cornelius. De overige reizigers zijn tante Agatha, Woutertje, de strenge Petronella, Pieter en de tweeling Ein en Stein.

Brandweerman Sam (vanaf 1990)

Brandweerman SamGebaseerd op hun eigen ervaringen bedachten Dave Gingell and Dave Jones, twee voormalige brandweermannen, de avonturen van brandweerman Sam. Met dit idee gingen ze naar Mike Young, producent van de tekenfilmserie SuperTed, die er wel wat in zag. Hij ging met het voorstel naar S4C, een zender in Wales. Illustrator Rob Lee kreeg vervolgens de opdracht om de personages en de verhaallijnen verder uit te werken. Ook hij had meegewerkt aan SuperTed, maar voor de belevenissen van Sam werd gekozen voor stop-motion, de animatietechniek met poppen waarbij beeldje voor beeldje wordt opgenomen.

Bright Sparks (1990)

Bright SparksOmschrijving

Australische tekenfilmserie met een educatief karakter, waarbij tekenfilmfiguren gecombineerd worden met 'echte' achtergronden.

 

Bruintje Beer (1996)

thumb bruintjebeer1Omschrijving

Canadese tekenfilmseriever de avonturen van Bruintje Beer en zijn vrienden; al eerder verfilmd in 1970, in 1989 en in 1986 als Rupert and the frog song.

 

C.O.P.S. (1990)

C.O.P.S.Omschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie over een speciale eenheid agenten, elk met een eigen specialiteit, die in het jaar 2020 de misdaad bestrijden; de afkorting C.O.P.S. staat voor Central Organization of Police Specialists.

 

Ceddie (1990-1991)

CeddieIn 1865 emigreerde de toen 16-jarige Frances Hodgson Burnett met haar familie van Engeland naar Amerika. Ze woonde in Washington, maar keerde ook regelmatig terug naar haar vaderland. Deze ervaringen gebruikte ze voor haar boek "Little lord Fauntleroy", dat oorspronkelijk bedoeld was als jeugdboek. Ook onder volwassenen werd het in 1886 gepubliceerde boek veel gelezen. In 1888 verscheen de Nederlandse uitgave onder de titel "De kleine lord". Hoofdpersoon is de 7-jarige Cedric Errol die opgroeit in New York. Zijn vrienden noemen hem Ceddie, en dat is ook de naam van de tekenfilmversie die de EO uitzond als opvolger van Tom Sawyer.

Disney Club (1990)

Disney ClubOmschrijving

Nederlands kinderprogramma waarin de tekenfilms en pretparken van Walt Disney centraal staan; opvolger van Disney Parade.
 
 

Door het oog van het paard (1990)

Door het oog van het paardOmschrijving

Zweedse jeugdserie over Valle, een jongen die gek is op paarden en tegen zijn zin in moet verhuizen van het platteland naar de stad; uitgezonden als onderdeel van Villa Achterwerk.

 

Frankensteins Tante (1990)

Frankensteins TanteNet als hij bezig is de laatste hand te leggen aan Albert, het door hemzelf gecreëerde monster, krijgt baron Henry Frankenstein een telefoontje dat zijn tante Hanna op bezoek wil komen. Maar nog voor zij gearriveerd is heeft de plaatselijke bevolking een bom geplaatst. Men vertrouwt de experimenten van Frankenstein niet en als zijn tante bij het zwaar gehavende kasteel aankomt is haar neef spoorloos verdwenen, maar leert ze wel de allesbehalve gewone andere bewoners kennen. Naast Igor, het hulpje van de baron, zijn dat onder andere graaf Dracula, een weerwolf, een meerman en de geest van een gravin.

Freules, De (1990-1991)

De FreulesDe gezusters Adèle en Thérèse zijn twee berooide freules die een oud vervallen landhuis bewonen met hun butler Henri. Hij is stiekem verliefd op Thérèse. Nadat hun broer Wim is overleden krijgen de freules bezoek van notaris Willig. Hij laat hen het testament horen dat Wim voor zijn dood heeft ingesproken. Wim belooft Adèle en Thérèse één miljoen gulden als zij er voor zorgen dat zij hun neefje, jonker Arie-Frits, zo goed opvoeden dat hij slaagt voor het examen Goede Manieren en naar een chique kostschool in Wales kan. Aangezien de zussen iedere dag noodgedwongen witte bonen in tomatensaus eten nemen zij Arie-Frits direct in huis om hem te leren "hoe het hoort".

Futiliteitenmuseum, Het (1990)

FutiliteitenmuseumOmschrijving

Nederlandse kinderserie waarin grote verhalen achter kleine voorwerpen uit het Futiliteitenmuseum worden verteld.

 

Geschiedenis van het Land van Ooit, De (1990)

De Geschiedenis van het Land van OoitWanneer Zeeheer en Dekzwalker tijdens hun zeetocht worden getroffen door een enorme golf, breken zij recht door de aarde heen en komen zo terecht in het Land van Ooit. Omdat zij nog maar een half scheepsbeschuit aan boord hebben probeert Dekzwalker een vis te vangen als avondmaal. In plaats van een lekker visje vangt hij een halsketting afkomstig van gravin Rondalia. Wanneer ze uit pure nood dan maar met een harpoen een zwaan proberen te vangen worden zij net op tijd tegen gehouden door jonkvrouw Madelieve. Omdat de twee schipbreukelingen erg nieuwsgierig zijn naar de halsketting vragen zij de jonkvrouw van wie deze afkomstig is.

Gophers (1990)

GophersDe rust in de buitenwijk van Sycamore Heights, een slaperig Brits stadje, wordt op een dag verstoord als een familie Amerikaanse grondeekhoorns, oftewel gophers, daar luidruchtig komt binnenvallen. Letterlijk, want de schutting van de familie Konijn is niet bestand tegen de auto van hun nieuwe buren. De familie Gopher bestaat uit vader Chuck, moeder Lillian, hun tienerzoon Junior en babydochter Chiplet. Het is in het begin even wennen, maar al snel sluiten Lillian en Junior vriendschap met moeder Beatrix en haar dochter Flora. Alleen tussen de joviale Chuck en de stijve Arthur, vader van de konijnenfamilie, botst het iedere keer.