Toegankelijkheid

Skip to main content
Kinder- en jeugdtelevisie gerelateerd aan Karst van der Meulen
 

Van der Meulen werkte onder andere aan de series Thomas en Senior, De Zevensprong en Mijn idee. Zijn werk is meerdere malen onderscheiden en bekroond. De serie Mijn idee, waarbij fictieve verhalen geschreven door kinderen in aanmerking kwamen voor verfilming, leverde hem in 1988 een eervolle vermelding voor de Nipkowschijf op.

Van der Meulen trouwde in de zomer van 1990 met Lenie 't Hart. In samenwerking met zijn toenmalige echtgenote heeft hij ook documentaires en reclamespots gemaakt voor het Zeehondencentrum Pieterburen waarover zij destijds de leiding had.

Tekst: Wikipedia

Bende van Hiernaast, De (1980)

De Bende van HiernaastEen groepje kinderen veroorzaakt een ongeluk met de ongevraagd geleende motor van Maarten, de broer van één van hen. Er vallen geen slachtoffers, maar er is wel veel schade. Niemand heeft hen gezien, maar de motor van Maarten wordt door de politie in beslag genomen. De kinderen voelen zich erg schuldig, ook omdat de flatbewoners vermoeden dat de mensen uit het woonwagenkamp aan de overkant van de straat het ongeluk veroorzaakt hebben. De kinderen besluiten geld voor een nieuwe motor te gaan verdienen met allerlei karweitjes. Maar als dat weinig oplevert schrijven ze zich in voor een musicalwedstrijd.

Circus op Stelten (1972)

Circus op SteltenRegisseur Karst van der Meulen had tijdens zijn opleiding aan de filmacademie stage gelopen in Engeland bij de Children's Film and Television Foundation, waar hij betrokken was bij producties gericht op het werken voor en met jeugd. Het was dus niet vreemd dat hij voor zijn eindexamenproject graag een kinderfilm wilde maken. De film zou gaan over een groepje kinderen die ervan dromen om met hun act in een echt circus op te treden. Het project verliep voorspoedig: er was een crew, waaronder enkele medestudenten van de filmacademie die later ook aan de andere producties van Karst van der Meulen zouden meewerken.

Knokken voor Twee (1984)

Knokken voor TweeIn hetzelfde jaar dat De zevensprong voor het eerst op televisie te zien was maakte Karst van der Meulen ook zijn zesde jeugdfilm, 'Knokken voor Twee'. De film ging op 16 december 1982 in première en werd, aangevuld met extra scènes, twee jaar later uitgezonden als serie. Het verhaal begint als de 12-jarige Freddie besluit van huis weg te lopen. Zijn ouders maken constant ruzie en hoewel dat niet zo is, denkt Freddie dat het zijn schuld is. Hij gaat naar Saskia toe, een schoolvriendinnetje dat verhuisd is naar een andere plaats. Zij is nogal verbaasd dat Freddie zomaar op de stoep staat maar weet gelijk een schuilplaats: het clubhuis voor kinderen van gescheiden ouders.

Kunst & Vliegwerk (1991)

Kunst & VliegwerkRogier, Chantal en Jeroen, de drie kinderen van kunstenaar Hans Drost hebben samen met hun buurmeisje Nicky een grote raket gebouwd in de achtertuin. Hun ouders vinden het leuk dat de kinderen zo ondernemend zijn. Buurman Veldhuis vind het maar niets, bang dat zijn eigen tuintje beschadigd raakt. Hij is tevens de eigenaar van het huis van de familie Drost en probeert het achter hun rug om aan een projectontwikkelaar te verkopen. Ondertussen wordt de raket opgemerkt door stuntman Frans Meijer die in de buurt een film opneemt. Uit nieuwsgierigheid gaat hij het vreemde bouwwerk zitten, maar door zijn onoplettendheid wordt de raket gelanceerd.

Legende van de Bokkerijders, De (1994-1995)

De Legende van de BokkerijdersIn de 18de eeuw werd Limburg geteisterd door plunderende bendes tijdens een reeks oorlogen. Omdat ook kerken bestolen werden ging het volgens de bijgelovige bevolking om duivelsaanbidders, waarvan een gehoornde bok het symbool was. Of deze roversbende ook echt bestaan heeft is nooit achtergehaald. Omdat de plunderaars 's nachts op meerdere plaatsen overvallen pleegden ontstond het verhaal dat ze zich op een bok door de lucht zouden verplaatsen en kregen ze de naam Bokkerijders. Volgens andere verhalen namen de gemaskerde rovers het juist op voor de arme bevolking en stalen ze alleen van de rijken.

Martijn en de Magiër (1979)

Martijn en de MagiërHet zit Martijn niet mee. Hoewel hij enigst kind is hebben zijn ouders nauwelijks tijd voor hem omdat ze het te druk hebben met hun winkel. Als hij op school blijft zitten snappen ze niet waarom en vinden dat hij niet zoveel moet dagdromen. Alleen zijn opa, die in een bejaardentehuis woont, heeft wel tijd voor Martijn. Teleurgesteld loopt Martijn door het dorp waar hij een filmploeg tegenkomt. Zij zijn bezig met de voorbereidingen voor de opnamen van de sprookjesfilm 'Roderick en de draak', en tot zijn verbazing wordt Martijn voor de hoofdrol gevraagd. Omdat hij bang is dat hij van zijn ouders niet mee mag doen vraagt Martijn zijn opa om toestemming te geven.

Mijn Idee (1985-1990)

Mijn Idee"Kinderen vormen een volwassen, volwaardig publiek, dat programma's verdient, waarin ze hun eigen leefsituatie en hun eigen cultuur kunnen herkennen". Zo sprak Karst van der Meulen in 1988 na het winnen van de Zilveren Nipkowschijf voor Mijn Idee, een serie minidrama’s waarvan de verhalen niet werden geschreven door professionele scenarioschrijvers maar door kinderen zelf. Karst van der Meulen deed in 1985 een oproep aan de Nederlandse kinderen om hem hun zelfgeschreven verhalen toe te sturen. De respons was overweldigend en hij ontving meer dan 2.000 verhalen waarin de jeugd blijk gaf van haar creativiteit.

Oom Ferdinand en de Toverdrank (1974)

Oom Ferdinand en de ToverdrankDe broers Marc en Robin hebben een speedbootje waarmee ze graag op de plassen varen. Daar leren ze Inge kennen, die logeert bij haar oom Ferdinand, een oude zeeman. Hij is bezig met het opruimen van de zolder van zijn landhuis. Marc en Robin helpen mee met het uitzoeken van de vele souvenirs van zijn zeereizen. In een oude kist vinden ze een rol perkament met daarop een spreuk. Volgens oom Ferdinand stond de kist al in het huis toen hij er kwam wonen, net als het schilderij van een jonge vrouw. Als het viertal de spreuk hardop voorleest stapt tot hun verbazing de dame uit het schilderij.

Peter en de Vliegende Autobus (1976)

Peter en de Vliegende AutobusNadat hij door een ongeluk in een rolstoel terecht is gekomen heeft de 12-jarige Peter moeite om zijn draai weer te vinden in de klas. Hij heeft een leerachterstand en zijn klasgenoten zijn niet allemaal even aardig. Sommigen doen hun best om hem te helpen maar Peter maakt het hen niet altijd makkelijk. Toevallig komt Peter er achter dat professor Drijfhout en zijn stuntelige zoon Felix een bijzondere uitvinding hebben gedaan, de zerostraler. Dit apparaat kan gewichtloosheid veroorzaken. Peter hoopt dat de professor zijn uitvinding wil afstaan voor de sprookjesmusical die zijn klas gaat opvoeren, zodat de elfjes uit het verhaal echt kunnen zweven.

Thomas & Senior (1985-1988)

Thomas & SeniorTijdens de zomervakantie verhuist Thomas met zijn ouders naar een andere woonplaats. Hij mist zijn oude vrienden en verveelt zich, maar daar komt verandering als hij in een supermarkt meneer Van Dijk leert kennen, die door iedereen Senior genoemd wordt. Op een avond vindt Thomas een geheimzinnig pakje dat uit een vliegtuig werd gegooid. Al gauw blijkt dat een aantal criminelen achter het pakje aanzit, die denken dat Senior het heeft gevonden. Thomas en Senior besluiten om samen op onderzoek uit te gaan. Ze ontdekken dat de zender die in het pakje zit alles te maken heeft met een kostbare Egyptische schat die voor een tentoonstelling naar Nederland komt.

Thomas & Senior op het spoor van Brute Berend (1985)

Thomas en Senior op het spoor van Brute BerendTegelijk met de televisieserie Thomas & Senior werd tevens een speelfilm gemaakt. Geen gemakkelijke opgave omdat de film ook tot een vierdelige serie bewerkt zou moeten worden, en de opbouw van een aflevering van 25 minuten anders is dan van een film. De film gaat verder waar de serie ophoudt maar vertelt een eigen verhaal. Na het avontuur rond de Egyptische goudroof gaat Thomas weer naar school waar hij al snel nieuwe vrienden maakt en in de feestcommissie voor het schoolkamp wordt gekozen. Voor Senior heeft hij nauwelijks tijd, maar die bedenkt een plannetje om Thomas weer wat vaker te zien.

Zevensprong, De (1982)

De ZevensprongKarst van der Meulen speelde al een tijdje met de gedachte om het populaire jeugdboek "De Zevensprong" van Tonke Dragt uit 1966 te verfilmen. Toen de NCRV hem benaderde voor een nieuwe jeugdserie was dat het ideale moment. Bij het zoeken naar de juiste locaties kwamen de makers bij het leegstaande kasteel Huize Ruurlo terecht, niet wetende dat in deze omgeving Tonke Dragt het boek ook had geschreven. Het verhaal gaat over schoolmeester Frans van der Steg, die zijn klas graag zelfverzonnen verhalen vertelt over zijn avonturen als Frans de Rode (vanwege zijn rode haar). Wanneer hij de klas vertelt 's avonds een belangrijke brief te verwachten, is hij stomverbaasd als dat ook echt gebeurt.