Toegankelijkheid

Skip to main content

Sport in Steentjes (1988)

Sport in SteentjesDe Deense meubelmaker Ole Kirk Christiansen begon in 1932 met het maken van speelgoedblokjes. Hij bedacht hiervoor de naam lego, een samenvoeging van "leg" en "godt" (speel goed). De stapelbare blokjes werden steeds geavanceerder gemaakt, onder andere door het hout te vervangen door plastic. Aanvankelijk was het plastic speelgoed weinig populair, maar nadat in 1958 de huidige variant van de bouwsteen werd ontwikkeld met de noppen aan de bovenkant en de buisjes aan de onderzijde werd lego een wereldwijde rage. Voor zover bekend is de Australische Lindsay Fleay de eerste geweest die een film maakte waarin personages en decors uit lego bestaan.

Sport in SteentjesZij maakte haar 16 minuten durende amateurfilm The magic portal tussen 1985 en 1989 met behulp van de beeldje-voor-beeldje techniek. Één seconde bestaat gemiddeld uit 24 beeldjes wat deze animatievorm zeer tijdrovend maakt. Met de komst van goedkopere opnameapparatuur, en later ook het internet, zijn er door amateurs inmiddels zoveel legofilms gemaakt dat er de naam 'brickfilm' (steentjesfilm) voor is bedacht. Ook de LEGO Group zelf droeg letterlijk een steentje bij door in 1987 de Hongaarse animatiestudio Vianco een serie legofilmpjes te laten maken waarin op humoristische wijze een sport in beeld wordt gebracht onder de titel Sport LEGO.

Sport in SteentjesIeder filmpje duurt 5 minuten en vaak spelen dieren een belangrijke rol, zoals in de aflevering over gewichtheffen: de winnaar van het toernooi is een uit het circus ontsnapte gorilla. De reeks is in de loop der jaren onder verschillende titels uitgezonden, in Nederland onder de naam Sport in Steentjes. De LEGO Group heeft sindsdien diverse wedstrijden georganiseerd voor het maken van legofilms, waaronder een 'Star Wars' wedstrijd in samenwerking met LucasFilm. De eerste officiële lego-videoclip werd in 2002 gemaakt voor het nummer "Fell in love with a girl" van The White Stripes. Hierbij moet wel vermeld worden dat de meeste legosteentjes die in de clip te zien zijn uit de computer komen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
7

Uitgezonden door
NCRV (14 juni - 26 juli 1988)
TROS (23 mei - 17 november 1989)
Kindernet (1995 - 1996)

Originele/alternatieve titel
Sport LEGO
LEGO sport films
LEGO sport champions
LEGO stories
Sport news: the Olympic LEGO Games
LEGO action fun

Scenario
Miklós Salusinszky
Áron Sipos
Lajos Szabó
István Varga

Ontwerp personages en decor
István Varga

Animatie
Lajos Szabó
István Varga
Iván Kallo
Kati Ábrahám

Muziek
Mátyás Szakály
László Szakály
Tibor Kocsák
Gabor Kemény

Regie
Lajos Szabó

Producent
Miklós Salusinszky


Met dank aan Dominic Bode

Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 19 juni 2014

© Vianco Studio Budapest/LEGO Group

NCRV, TROS, Jaren 80, Jaren 90, 1988, Kindernet