Toegankelijkheid

Skip to main content

Musti (1980)

MustiDe Vlaamse tekenaar Ray Goossens richtte in 1945 samen met een paar collega's een eigen tekenfilmstudio op, Animated Cartoons. Hoewel de tekenfilms succes hadden moest de studio wegens geldgebrek na een paar jaar alweer sluiten. Rond deze tijd tekende Goossens voor het eerst het katje Musti. Het zou nog tot 1968 duren voordat de nieuwsgierige Musti zijn eigen tekenfilm kreeg. In de tussenliggende jaren werkte Goossens onder andere aan tekenfilms van Kuifje en Asterix. Zijn werk bleef niet onopgemerkt want hij kreeg opdrachten van de Britse BBC en er was zelfs enige tijd sprake van samenwerking met de Hanna-Barbera Studio's.

MustiHet bleef echter bij een proefaflevering van Les Pierrafeu, oftewel de Franse Flintstones. Dankzij de samenwerking met uitgeverij Dupuis, producent van zowel boeken als tekenfilms, kon Goossens zijn Musti tot leven brengen. Het poesje beleeft korte avonturen van vijf minuten in onder andere het circus en de dierentuin waar hij zijn vriendjes meneer Konijn, Egeltje en meneer Hond tegenkomt. Ook verschenen er prentenboekjes - Musti was immers bedoeld voor peuters en kleuters - geschreven door Rachel Frederix, tevens de verteller van de Vlaamse versie. De Nederlandse televisie volgde pas in 1980, waar de belevenissen van Musti in de zomermaanden als dagelijkse serie te zien was.

MustiOok in de rest van de wereld, van Japan tot Canada, waren de tekenfilms te zien. De afbeelding van Musti verscheen op tal van voorwerpen, en in 1995 kreeg hij zijn eigen computerspel. Dat werd in Nederland een kleine rel, want hoewel Musti toen al jaren bestond werd Goossens beschuldigd van plagiaat door Mercis, de uitgever van Dick Bruna's Nijntje. Zij hadden een probleem met de neus van Musti. Zowel Musti als Nijntje hebben dezelfde neus, getekend als een kruisje. Ray Goossens vond de beschuldigingen onzin. "Je hebt het over een katteke en een konijn. Dat is appels met peren vergelijken", aldus de Belgische tekenaar.

"En wie heeft dat kruis nou eigenlijk uitgevonden? De rechten berusten volgens mij nog steeds bij Jezus Christus." Het is nooit tot een rechtszaak gekomen, en hoewel Goossens in 1998 is overleden, is Musti nog altijd springlevend. In de jaren '90 zijn 104 nieuwe afleveringen gemaakt, en in 2006 een 3D-reeks.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
156 (52 +104)

Uitgezonden door
NOS (16 juli - 22 augustus 1980)
KRO
RTL Telekids

Creatie
Ray Goossens

Scenario
Raoul Cauvin

Animatie
Jack Oosters

Decors
Jack van Driessche

Muziek
Paul Uy
Luc Smets

Begintune gezongen door
Marijke Merckens

Regie
Ray Goossens

Nederlandse stemmenregie
Aart Staartjes

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 1 februari 2014

© Studio TV-Dupuis

KRO, Jaren 80, RTL Telekids, NOS, 1980, Jaren 20, Aart Staartjes, Arnold Gelderman, KRO Kindertijd