Toegankelijkheid

Skip to main content

Geef je ouders maar weer de schuld (1985-1986)

Geef je ouders maar weer de schuldOmdat de VPRO graag een jeugdserie wilde in de stijl van De Stratemakeropzeeshow en J.J. de Bom voorheen 'De Kindervriend' werd het schrijverscollectief van deze series gevraagd een nieuwe reeks te bedenken. De relatie tussen ouders en hun kinderen werd het centrale thema. De titel was ontleend aan een aflevering van J.J. de Bom, waarin iemand zijn gedrag verklaart door te zeggen dat hij een ongelukkige jeugd heeft gehad en vervolgens te horen krijgt "welja, geef je ouders maar weer de schuld". Tegelijktertijd wilde men om vergelijkingen te voorkomen niet dat dezelfde acteurs uit de populaire VARA-series te zien waren.

Aart Staartjes werd wel voor de regie gevraagd en speelde af en toe een bijrol. Frits Lambrechts was de enige acteur die al bekend was. De nieuwe talenten Gijs de Lange en Sylvia Millecam waren afkomstig van het theatergezelschap Globe. Iedere aflevering werd opgenomen met publiek en bestond uit een aantal korte scènes en liedjes, waarin humor de boventoon voerde. Hans Dorresteijn was wekelijks te horen met zijn radioprogramma DPA. Vast onderdeel was het gezin waar door een meningsverschil altijd ruzie ontstond. De famile bestond uit vader Nol (Frits Lambrechts), moeder Annie (Gijs de Lange), dochter Dolly (Sylvia Millecam) en zoon Gerard (een pop).

De vader was geïnspireerd op het personage Archie Bunker uit All in the family, en zeker net zo uitgesproken. Als in een gesprek met zijn dochter het woord 'zwarte' valt zegt hij "oh, dat mag ik natuurlijk niet zeggen, ik bedoel de allochtone bevolking die als ze in het donker zonder reflectoren lopen, niet worden opgemerkt". De schrijvers omschreven hun soms grimmige teksten niet voor niets als "generatievernietigend" en "een onfrisse kijk op het gezin". Vrijwel alle makers aan de serie, zowel voor als achter de schermen, zouden later ook meewerken aan Het Klokhuis.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
12

Uitgezonden door
VPRO (20 oktober - 1 december 1985 / 11 mei - 20 juli 1986)

Teksten
M. Harmsen
Hans Dorresteijn
Fetze Pijlman
Karel Eijkman
Jan Riem
Willem Wilmink

Muziek
Harry Bannink

Samenstelling en regie
Aart Staartjes

Productie
Ine Waltuch

 


Publicatiedatum: 26 juni 2009
Laatste aanvulling: 5 augustus 2012

© VPRO

VPRO, 1985, Jaren 80, Villa Achterwerk, Aart Staartjes, Harry Bannink, Frits Lambrechts