Toegankelijkheid

Skip to main content

Ferdy de Mier (1987-1988)

Ferdy de MierDe Tsjechoslowaakse schrijver en illustrator Ondřej Sekora publiceerde in 1933 voor het eerst zijn krantenstrip over Ferda de mier. Geïnspireerd door Walt Disney die Mickey Mouse een broek had gegeven kreeg de mier van hem een gestippelde sjaal. Ondřej Sekora bewerkte zijn stripverhalen tot een kinderboekenreeks waarvan het eerste deel in 1935 verscheen. Hoewel hij ook verhalen bedacht over andere insecten bleef Ferda de mier zijn populairste creatie en tot in de jaren ’50 verschenen er nieuwe delen. De populariteit van de boeken leidde tot diverse verfilmingen: in 1943 een korte poppenfilm en in de jaren ’60 een televisieserie met marionetten.

Ferdy de MierOok na zijn dood in 1967 werden de kinderboeken van Sekora veel gelezen wat begin jaren ’80 leidde tot een tekenfilmserie, een samenwerking tussen Duitse en Britse producenten. De originele illustraties vormden het uitgangspunt, alleen de naam Ferda werd Ferdy. Ferdy is een jonge mier, nieuwsgierig naar de wereld om hem heen en speelt graag gitaar. Zijn beste vrienden zijn Ozo de houtworm, de spin Tantebella, Kevert de kever en Alfons Spek, een tor die altijd honger heeft. Als huisdieren heeft hij de kleine kever Snugger en Grashapper de sprinkhaan die af en toe als trekdier wordt gebruikt. Henk de meikever is journalist.

Ferdy de MierFerdy is stiekem verliefd op het verwaande lieveheersbeestje Lievelijn. Af en toe heeft hij het aan de stok met de Grijs de slak en eenmaal met twee agenten Hogerop en Lagerwal die hem onterecht beschuldigen van diefstal, gelukkig weet Lievelijn dat hij onschuldig. Voor de Nederlandse nasynchronisatie werden niet alleen de stemmen ingesproken maar ook geheel nieuwe liedjes gemaakt door de muzikanten Robert-Jan Stips van The Nits en Peter Calicher van Gruppo Sportivo. Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Ondřej Sekora brachten de Tsjechische posterijen in 1999 een postzegel uit met daarop Ferdy, Lievelijn en Ozo.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
26

Uitgezonden door
NCRV (3 oktober 1987 - 16 april 1988 / 30 april - 1 oktober 1988)

Originele/alternatieve titel
Ferdy
Ferdy die Ameise
Ferdy the ant

Creatie
Ondřej Sekora (boekenreeks "Ferda mravenec")

Scenario
Iva Hercikova
Liane Novotny 

Muziek
Eugen Illin
Zdenek Liska

Liedjes
Robert-Jan Stips
Tom Telman

Regie
Jerry Hampeys

Nederlandse vertaling
Meike Touw
Peter Calicher

Nederlandse stemmenregie
Robert-Jan Stips
Peter Calicher

 


Publicatiedatum: 23 december 2011
Laatste aanvulling: 16 december 2017

© European Cartoon Production/Telepool/Peekel-Stip Produkties

NCRV, 1987, Jaren 80