Toegankelijkheid

Skip to main content

Captain Scarlet (1968)

Captain ScarletTijdens het maken van de serie Thunderbirds had het echtpaar Gerry en Sylvia Anderson hun 'supermarionation'-techniek steeds verder verfijnd. Hierdoor was het mogelijk om kleinere poppen te maken met elektronisch bestuurbare ogen en monden. Deze vernieuwde techniek werd voor het eerst toegepast bij Captain Scarlet. Deze sciencefictionserie speelt zich af in 2068. Tijdens een expeditie naar de planeet Mars hebben enkele astronauten een stad ontdekt die bewoont wordt door de Mysterons. Deze buitenaardse wezens blijken kwaadaardig en willen de aarde vernietigen. De organisatie Spectrum heeft de opdracht gekregen de aarde tegen de aanvallen te beschermen.

Captain ScarletOmdat een spectrum alle kleuren verenigd heeft ieder lid van deze organisatie een schuilnaam waarin een kleur voorkomt. Naast Captain Scarlet (echte naam Paul Metcalfe) zijn dat onder andere Captain Blue, Lieutenant Green en Colonel White, de leider van het team. Naast agenten heeft Spectrum ook vijf vrouwelijke straaljagerpiloten, de Angels. Niemand, ook de kijker niet, weet hoe de Mysterons er uitzien. Zij beschikken over "retro-metabolisme", de eigenschap om ieder persoon te dupliceren nadat het gedood of vernietigd is. De Mysterons hebben dat onder andere gedaan met het voormalige Spectrumlid Captain Black.

Captain ScarletMaar doordat Captain Scarlet ooit een aanval heeft weten te paraderen kan hij nu aanvoelen als er een Mysteron in de buurt is. Ook kan hij retro-metabolisme op zichzelf toepassen waardoor hij iedere gevaarlijke situatie kan overleven. Hoewel er overeenkomsten zijn met Thunderbirds, ook een sciencefictionserie met poppen, is Captain Scarlet veel serieuzer en richt zich daarmee op een ouder publiek. Wellicht dat daarom de AVRO de serie na 5 afleveringen stopzette. Midden jaren '90 zond de TROS alsnog de gehele reeks uit. Opvallend is de aftiteling waarbij afbeeldingen te zien zijn van Captain Scarlet in levensbedreigende situaties.

Deze schilderingen zijn gemaakt door striptekenaar Ron Embleton. In 2003 werden ze geveild door Christie's en brachten per stuk gemiddeld € 3500 op. Twee jaar later werd een nieuwe, computer geanimeerde versie van Captain Scarlet op de Britse televisie uitgezonden onder de naam Gerry Anderson's New Captain Scarlet. Tot nu toe is deze reeks nog niet in Nederland te zien geweest.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
32

Uitgezonden door
AVRO (14 september - 7 december 1968)
TROS (29 september 1995 - 29 juli 1997)

Originele titel
Captain Scarlet and the Mysterons

Creatie
Gerry Anderson
Sylvia Anderson

Scenario
Tony Barwick
Peter Curran
David Williams
Shane Rimmer

Muziek
Barry Gray

Openingstekst gesproken door
Ed Bishop

Eindtune gezongen door
The Spectrum

Regie
Des Saunders
Alan Perry
Ken Turner
Brian Burgess
Robert Lynn
Leo Eaton

Producenten
Gerry Anderson
Reg Hill
John Read

 


Publicatiedatum: 10 januari 2008
Laatste aanvulling: 14 november 2023

© Century 21 Television/ITC

AVRO, TROS, Jaren 60, 1968