Toegankelijkheid

Skip to main content

Twee jaar vakantie (1975)

Twee jaar vakantieJules Verne (1828-1905) is vooral bekend geworden dankzij zijn fantasievolle boeken als 'Reis naar het middelpunt der aarde' en 'Twintigduizend mijlen onder zee'. Minder bekend is 'Deux ans de vacances', oftewel 'Twee jaar vakantie' uit 1888. Dit verhaal werd oorspronkelijk in twee delen uitgebracht, deel 1 als "Een mislukte pleziertocht" en deel 2 als "Een knapenkolonie". In 1974 werden de boeken door de Franse televisie tot een serie van bijna zes uur bewerkt, een coproductie met België, Duitsland, Roemenië en Zwitserland. Het verhaal speelt zich af in 1882 en gaat over acht schooljongens uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Amerika die op hetzelfde internaat in Nieuw Zeeland zitten.

Twee jaar vakantieOp uitnodiging van de vader van één van hen maken ze een tocht op diens zeilschip. Als het schip vertrokken is komt een deel van de bemanning in opstand, onder leiding van Pike en Forbes, twee voormalige piraten. Zij zetten de kapitein en de jongens gevangen, samen met de bemanningsleden die weigeren aan de muiterij mee te doen. De jongens weten te ontsnappen, maar waar kunnen ze naar toe midden op volle zee? Tot overmaat van ramp komt het schip ook nog in een grote storm terecht en strandt op de klippen van een onbewoond eiland. De jongens weten te ontsnappen en verbergen zich in een grot op het eiland.

Ze zijn nu aangewezen op elkaar, en moeten zien te overleven op het eiland. Ook moeten ze uit handen zien te blijven van de piraten, die telkens terugkeren. Dan blijkt er nog een geheimzinnige man met een baard op het eiland te zijn. Hij schijnt meer te weten van een verborgen schat... Wat begon als een vakantie van twee maanden worden uiteindelijk twee spannende jaren. De KRO kreeg na de eerste uitzending in de zomer van 1975 zoveel positieve reacties, dat de serie nog datzelfde najaar werd herhaald.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
4

Uitgezonden door
KRO (31 mei - 23 juli 1975 / 1 oktober - 27 december 1975)

Originele/alternative titel
Deux ans de vacances
Zwei Jahre Ferien

Creatie
Jules Verne (boek "Deux ans de vacances")  

Scenario
Claude Desailly

Muziek
Alain le Meur
Jean-Claude Naude
France Valéry

Regie
Gilles Grangier
Sergiu Nicolaescu

Producenten
Georges Glass
Denis Mermet

 


Publicatiedatum: 30 juni 2005
Laatste aanvulling: 7 januari 2014

© RTF/Technisonor

KRO, Jaren 70, 1975