Toegankelijkheid

Skip to main content

Moddermonsters, De (1987-1988)

De ModdermonstersWie sidderde er op zaterdagmiddag in het najaar van 1987 niet bij het zien van deze spannende jeugdserie? Lange gangen, veel slijm en afzichtelijke monsters vulden iedere week het scherm en hielden vele kinderen acht weken lang 's nachts uit hun slaap. De serie is gebaseerd op het boek  "Under the mountain" uit 1979 van de Nieuw-Zeelandse schrijver Maurice Gee, en gaat over de roodharige tweeling Rachel en Theo die de zomervakantie doorbrengen in Auckland bij hun oom en tante, en neef Ricky. Op het eerste gezicht zijn het twee doodnormale kinderen, maar zij blijken een bijzondere gave te hebben.

De ModdermonstersZe kunnen objecten terugvinden die andere hebben verborgen door middel van het lezen van gedachten. Meneer Jones, een mysterieuze buurtbewoner, heeft interesse in de tweeling, al weten de kinderen nog niet waarom. Dat wordt al snel duidelijk: meneer Jones blijkt afkomstig te zijn van een andere planeet, en wil de aarde beschermen tegen andere buitenaardse indringers met kwade bedoelingen. Deze indringers zijn de Wilberforces, geleidt door meneer Wilberforce, die wonen onder een vulkaan en de gedaante van mensen kunnen aannemen. Het enige wat zij willen is de aarde veroveren door de hele planeet te overdekken met modder en slijm.

Meneer Jones gaat samen met Rachel en Theo de strijd aan, waarbij de tweeling zowel hun gaven als twee magische stenen gebruiken om de monsters te verslaan. In 2009 is het boek waarop de serie gebaseerd is herverfilmd als bioscoopfilm, met onder anderen Sam Neill als meneer Jones. Kirsty Wilkinson, die in de serie Rachel speelde, heeft een kleine gastrol.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
8

Uitgezonden door
NCRV (7 november 1987 - 2 januari 1988)
Kindernet (4 april - 27 mei 1992 / 30 november 1992 - 18 januari 1993 / 7 juli - 25 augustus 1993 / 15 april - 2 juni 1994)

Originele/alternatieve titel
Under the mountain
De monsterplaneet (Kindernet)

Creatie
Maurice Gee (boek "Under the mountain")

Scenario
Ken Catran

Muziek
Bernie Allen

Regie
Chris Bailey

Producent
Tom Finlayson

 


Bijdrage: Willem Bas

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 23 juni 2014

© Television New Zealand (TVNZ)

NCRV, 1987, Jaren 80, Jaren 90, Kindernet