Toegankelijkheid

Skip to main content

Kiri de Clown (1973)

Kiri de ClownOm de periode te overbruggen waarin een nieuwe reeks dagelijkse afleveringen van Ti-Ta Tovenaar zou beginnen kocht de NOS een Franse poppenserie aan gemaakt door de Hongaarse immigrant Imre Hajdu. Hij maakte sinds de jaren vijftig in Frankrijk animatiefilms onder de naam Jean Image. Toen hij in 1966 door de Franse zender ORTF gevraagd werd een dagelijkse kinderserie te maken liet hij zich inspireren door de circussen die hij in zijn jeugd had gezien en zo ontstonden de avonturen van de clown Kiri. Kiri woont in het circus dat zijn naam heeft en is getrouwd met de koorddanseres Laura.

Kiri de ClownIn het circus treden veel dieren op zoals de tijger Pancrace, de muis Cri-Cri, de zeehond Miss Rossignol en Barbara de olifant. De witte merrie Bianca trekt tevens de woonwagen. De twee meest opvallende dieren zijn echter de rode kater Ratibus en de parkiet Pip'lett. Kiri heeft heel wat te stellen met de ondeugende Ratibus die vaak streken uithaalt. Ook de eigenzinnige Pip'lett zorgt vaak voor verrassingen. Dat inspireert Kiri weer voor nieuwe circusacts en als er grote problemen zijn kan hij een beroep doen op de speurhond Nérond. De beeldje-voor-beeldjetechniek waarmee deze serie gemaakt werd was tijdrovend. Voor een aflevering van vier minuten waren zes dagen nodig.

In 2005 is in Frankrijk een nieuwe reeks uitgebracht over Kiri en zijn circus, nu met de computer gemaakt. Deze serie is in Nederland niet uitgezonden.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
130 (102 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
NOS (3 juni - 29 september 1973)

Originele titel
Kiri le clown

Scenario
Jean Image
France Image
Guy Lehideux

Ontwerp poppen
Marcel Breuil
Jean Image
France Image

Ontwerp decors
Marcel Breuil
Françoise Ory
Dominique Tardivel

Muziek
Fred Freed

Begintune gezongen door
Paul van Gorcum
Maria Lindes

Regie
Jean Image

Nederlandse nasynchronisatie
Paul van Gorcum

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 5 maart 2015

© ORTF/Jean Image

Jaren 70, NOS, 1973, Maria Lindes, Paul van Gorcum