Home

Batman (1966-1967)

BatmanStripheld Batman werd in 1939 gecreëerd door tekenaar Bob Kane en schrijver Bill Finger. Achter het vleermuismasker gaat miljonair Bruce Wayne schuil, die zich na de moord op zijn ouders inzet voor de misdaadbestrijding, geholpen door 'boy wonder' Robin. Hij woont in Gotham City en verplaatst zich per batmobiel. Het succes van de stripverhalen leidde onder andere tot bewerkingen voor hoorspelen, teken- en speelfilms, en een televisieserie die drie seizoenen zou lopen. De serie ziet er uit als een stripverhaal: wanneer Batman op de vuist gaan met een slechterik flitsen kreten als 'kapow!' en 'bang!' letterlijk over het scherm.

BatmanBatman en Robin krijgen te maken met zeer vreemde tegenstanders, zoals de raadselachtige Riddler, de kale crimineel Egghead, vogel- en parapluliefhebber Penguin, de Joker met het witte gezicht en de sluwe Catwoman. Bekende acteurs vonden het leuk om in de huid te kruipen van een kleurrijke schurk. De regelmatig terugkerende scène waarbij Batman en Robin met een touw tegen een gebouw opklimmen werd gemaakt door de camera een kwartslag te draaien. Tijdens het omhoog klimmen deed altijd wel iemand een raam open, vaak gespeeld door bekende acteurs.

BatmanOnder hen waren Sammy Davis Jr., Ted Cassidy (in zijn rol als Lurch uit The Addams Family) en Jerry Lewis. Tussen het eerste en het tweede seizoen werd ook de speelfilm Batman opgenomen met dezelfde acteurs, waarin Batman en Robin het moet opnemen tegen vier slechteriken tegelijk: Catwoman, de Penguin, de Riddler en de Joker. In Nederland werden in de jaren '60 slechts 26 van de 120 afleveringen uitgezonden. Ondanks de populariteit bij kinderen stopte de KRO de uitzendingen omdat ouders de serie te geweldadig vonden. In Vlaanderen gebeurde hetzelfde al na 7 afleveringen.

BatmanEind jaren '80 kreeg Batman een nieuwe en zeer succesvolle carrière in de bioscoop. Bekende acteurs als Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney en Christian Bale hebben inmiddels de vleermuisheld gespeeld. Door het succes van de films werd de serie begin jaren '90 wel helemaal uitgezonden als onderdeel van Telekids. In 2003 verscheen de televisiefilm 'Return to the Batcave: the misadventures of Adam and Burt' waarin de hoofdrolspelers uit de serie, Adam West en Bert Ward, zichzelf spelen. Wanneer ze horen dat de Batmobiel uit het museum gestolen is gaan zij achter de dieven aan, zoals ze dat als Batman en Robin ook ooit deden.

De originele Batmobiel was een verbouwde Lincoln Futura en eigendom van ontwerper George Barris. In 2013 liet hij het voertuig veilen en bracht de Batmobiel meer dan 4,2 miljoen dollar op.

 

 


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 december 2016

© William Self/20th Fox Century

Tags: KRO, RTL Véronique, VARA, VPRO, Jaren 60, 1966, Sky Channel

 

Meest gestelde vragen

De meeste antwoorden vind je hier

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Heb je aanvullingen?

Klik hier om ze met ons te delen