Toegankelijkheid

Skip to main content

Bamse (1983-1984)

BamseHet stripfiguurtje Bamse is een creatie uit 1966 van de Zweedse tekenaar Rune Andréasson, en had oorspronkelijk het doel kinderen normen en waarden bij te brengen. Bamse is een beer die wanneer hij de donderhoning van zijn grootmoeder eet supersterk wordt. Maar hoe sterk hij ook wordt, de vriendelijke Bamse zal nooit geweld gebruiken. Tijdens zijn avonturen wordt Bamse bijgestaan door twee goede vrienden, meneer Schildmans en Huppie Konijn. Meneer Schildmans is een schildpad die veel van slapen houdt. Onder zijn schild bewaart hij allerlei voorwerpen, waaronder een eet- en slaapbel die hij zelf heeft uitgevonden.

BamseAls de wekker afgaat wordt alles aan de kant gezet voor het eten of een dutje. Huppie is niet zo dapper als Bamse maar hij kan heel hard rennen. Bamse en zijn vrienden hebben heel wat te stellen met de onaardige Wolf, bijvoorbeeld als hij de donderhoning steelt. Maar alleen Bamse wordt er sterk van, Wolf krijgt slechts buikpijn. De verhalen van Bamse zijn zo populair in Scandinavië dat de kleine beer al in 1966 een tekenfilmserie kreeg, zes afleveringen in zwart-wit gevolgd door deze serie in kleur in 1972. Een jaar later kwam er ook een stripblad met de naam Bamse, dat tussen 1979 en 1990 ook in Nederland werd uitgegeven.

Sinds 1990 heeft Rune's zoon Dan het werk van zijn vader, die in 1999 overleed, overgenomen. In Zweden is Bamse nog altijd populair, onder andere als mascotte van de dierentuin van Kolmården.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
9

Uitgezonden door
VARA (11 mei 1983 - 18 januari 1984)

Originele titel
Bamse - världens starkaste björn!

Creatie
Rune Andréasson

Muziek
Sten Carlberg
Thomas Lundkvist

Producenten
Rune Andréasson
Maivor Andréasson

 


Publicatiedatum: 24 februari 2005
Laatste aanvulling: 28 januari 2018

© Egmont Film

VARA, Jaren 80, 1983