Toegankelijkheid

Skip to main content

Legende van Prins Valiant, De (1994-1996)

De Legende van Prins ValiantNa jarenlang getekend te hebben aan de strip Tarzan besloot Hal Foster zelf een nieuw stripverhaal te maken. Hij liet zich inspireren door de legende van koning Arthur en bedacht prins Valiant, een jongeman uit het Noorse Thule die zich bij de Ridders van de Ronde Tafel wil aansluiten. De eerste aflevering verscheen op 13 februari 1937 in de zaterdagbijlage van diverse Amerikaanse kranten. De strip werd al snel populair en er verscheen ook een Nederlandstalige versie. Hoewel er al een speelfilm was gemaakt in 1954 zou het nog tot de jaren ’90 duren voordat de avonturen van de jonge prins werden bewerkt tot tekenfilmserie.

De Legende van Prins ValiantIn de eerste aflevering wordt prins Valiant verbannen nadat het kasteel van familie is veroverd door de meedogenloze Cynan. Hij besluit op zoek te gaan naar Camelot, het land van koning Arthur, Merlijn de tovenaar en de Nieuwe Orde waar rechtvaardigheid, waarheid en eerlijkheid belangrijke waarden zijn. Onderweg leert hij de timmerman Arn en boogeschutter Rowanne kennen die zich bij hem aansluiten e zijn beste vrienden. Eenmaal aangekomen in Camelot wacht een zware training voordat hij zich ridder mag noemen. Intussen wordt het land bedreigd door Cynan die het ook op Camelot heeft voorzien.

De Legende van Prins ValiantKoning Arthur en Merlijn zijn onder de indruk van de heldhaftige prins. Het lukt hem om samen met Arn, Rowanne en de inwoners van Camelot Cynan te verslaan en Thule te bevrijden. Terug in Camelot wordt hij door de koning tot ridder geslagen, het begin van een nieuw seizoen waarin ook Arn en Rowanne proberen ridder te worden en Camelot te maken krijgt met een invasie van Vikingen. Hal Forster heeft de tekenfilmserie niet meer meegemaakt, hij overleed in 1982. De krantenstrip werd al in 1971 door andere tekenaars overgenomen en bestaat nog altijd. Er zijn inmiddels meer dan 4000 afleveringen verschenen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
65

Uitgezonden door
RTL 4 (16 april 1994 - 4 september 1996 / 2 mei 1998 - 2 april 1999)

Originele/alternatieve titel
The Legend of Prince Valiant
Prins Valiant (België)

Creatie
Hal Foster (krantenstrip "Prince Valiant in the days of King Arthur")

Scenario
David J. Corbett
Diane Dixon
Frank Kerr
Brooks Wachtel
Martin Pasko

Ontwerp decors
Jim Alles
June Micu
Barbara Sandifer Schade

Muziek
Steve Sexton
Gerald O'Brien

Begintune gezonden door
Exchange featuring Marc Jordan and Amy Sky

Regie
Bruno René Huchez

Producent
David J. Corbett

 


Publicatiedatum: 3 maart 2007
Laatste aanvulling: 21 december 2015

© Hearst Entertainment Corporation

RTL 4, Jaren 90, 1994