Toegankelijkheid

Skip to main content

Zeeuws Meisje (1997)

Zeeuws MeisjeNederland in de tweede helft van de 21ste eeuw: het land is er slecht aan toe want sinds de Grote File, de verkeersopstopping die nooit is opgelost, is het dagelijkse leven geheel ontregeld. Door het hele land staan autowrakken te roesten in lange rijen. Het enige wat nog wil groeien zijn augurken, en de sluwe August Horks met zijn augurkenfabrieken profiteert hiervan. Gelukkig is Zeeuws meisje er ook nog: een superheldin in klederdracht die het Nederlandse erfgoed beschermt, van stroopwafels tot Sinterklaas en van molens tot speculaas. Met haar oorijzers kan ze vliegen en vangt ze signalen op van mensen in nood.

Zeeuws MeisjeZeeuws meisje woont in een boerderijtje bovenop een wolkenkrabber, samen met haar vader Hielke en Bertha de koe. Dankzij haar nuchtere instelling en doorzettingsvermogen weet ze grote en kleine rampen te voorkomen, ondanks de streken van August Horks. Klimaatverandering en milieuvervuiling doen hem niets, zelfs niet wanneer door zijn toedoen een hittegolf van de ene op de andere dag omslaat in een koufront. Voor het eerst sinds jaren kan er zelfs weer een Elfstedentocht gereden worden. Maar als het steeds kouder wordt en alles begint te bevriezen moet Zeeuws meisje in actie komen om het land te redden.

Ook in andere afleveringen komen typisch Hollandse thema's voorbij, zoals dijkdoorbraken en Koninginnedag. Om een beeld te schetsen hoe Nederland er in de toekomst uit zou kunnen zien werd voor het decor gebruik gemaakt van de nieuwste computertechnieken. De makers van deze familieserie hadden vast niet gedacht dat het thema klimaatverandering jaren later actueler zou zijn dan ooit.

 

Informatie

Aantal afleveringen
7

Uitgezonden door
VPRO (30 maart - 11 mei 1997 / 2 maart - 24 april 2003)

Alternatieve titel
Zeeuws meisje - Luctor et emergo

Scenario
Robert Alberdingk Thijm

Muziek
Edwin Schimscheimer

Begintune gezongen door
Frits Lambrechts
Roos Ouwehand

Regie
Norbert ter Hall

Productieleiding
Philip Bruning

 


Publicatiedatum: 7 juli 2007
Laatste aanvulling: 10 oktober 2012

© VPRO

VPRO, Jaren 90, Jaren 00, 1997, Villa Achterwerk, Ger Smit, Frits Lambrechts, Victor van Swaay