Toegankelijkheid

Skip to main content

Dunya & Desie (2002-2004)

Dunya & DesieOf je nu bent opgegroeid met typisch Hollandse of Marokkaanse tradities, als 15-jarige pubermeid heb je dezelfde puberproblemen als ieder ander. Dunya El-Beneni en Desie Koppenol beide wonend in Amsterdam-Noord delen alles met elkaar in deze Nederlandse jeugdserie. Zittend in dezelfde klas en wonend tegenover elkaar zijn ze onafscheidelijk en daarmee hartsvriendinnen door dik en dun.

De regels die thuis bij de iets meer intelligente Dunya gelden zijn een wereld van verschil met die van Desie, die samen met haar moeder woont en wat vrijer is opgevoed. In de eerste twee seizoenen staat vooral de puberteit centraal, hoe het hun verder vergaat wanneer ze beide naar een andere school gaan zien we in het derde en tevens laatste seizoen. Desie volgt dan een kappersopleiding terwijl Dunya haar studie voorzet op de HAVO.

Dunya & DesieNa in 2003 een Gouden Beeld te hebben gewonnen in de categorie: Drama, won deze serie al eerder prijzen in Spanje en Frankrijk voor beste buitenlandse jeugderie. In 2004 bereikt de serie, samen met de Nederlandse inzendingen De Band van de VARA en de Netwerk reportage Colombia van de KRO de halve finale in de voorronden voor de International Emmy Awards. Helaas ging The Illustrated Mum van het Engelse Channel 4 er met de titel 'Best Children & Young People Program' vandoor en eindige Dunya & Desie op een tweede plaats dat in het jaar erop nog een keer zou gaan gebeuren.

Begin 2007 werd er gestart met een speelfilm waarin Dunya naar Marokko moet afreizen om te worden uitgehuwelijkt aan haar achterneef Mounir. De zwanger geraakte Desie besluit met haar vriendin mee te gaan op zoek naar haar vader die in Marokko blijkt te wonen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
19

Uitgezonden door
NPS/NTR (22 mei 2002 - 20 mei 2004 / 23 mei - 16 juni 2011)

Scenario
Robert Alberdingk Thijm

Muziek
Anton Cox

Begintune gezongen door
Dolly Parton ("Think about love")

Eindtune gezongen door
Loïs Lane ("Here you come again")

Regie
Dana Nechushtan

Producenten
Marina Blok
Sander van Meurs
George van Breemen

 


Publicatiedatum: 16 mei 2015
Laatste aanvulling: 16 mei 2015

© NPS/NTR

NPS, NTS, Jaren 00, Jaren 10, 2002