Toegankelijkheid

Skip to main content

Fame (1983-1984)

FameWie wil er nou niet goed kunnen acteren, musiceren of dansen en daarbij ook nog eens beroemd worden? Bruno, Coco, Danny, Doris, Montgomery, Leroy en Julie willen deze droom waarmaken en worden in deze serie gevolgd tijdens hun opleiding aan de New York School for the Performing Arts. De televisieserie was gebaseerd op de gelijknamige film uit 1980 die destijds weinig succesvol was maar wel twee Oscars had gewonnen. Vier acteurs uit de speelfilm zetten hun rol voort in de serie: Debbie “Lydia” Allen, Lee “Bruno” Curreri, Gene Anthony “Leroy” Ray en Albert “Shorofsky” Hague. De serie deed het aanvankelijk in Nederland ook niet zo best.

Fame

Het duurde een paar weken voor de serie echt populair werd, mede doordat de VARA het tijdstip van uitzenden van de avond naar de vooravond verschoof zodat ook veel kinderen konden kijken. Op het hoogtepunt trok de serie maar liefst 3,5 miljoen kijkers. Fame werd een rage en de hoofdrolspelers, oftewel The Kids from Fame, kwamen zelfs in april 1983 voor twee concerten naar de Rotterdamse Ahoy'. Ze verschenen ook in allerlei pop- en roddelbladen. Lee Curreri poseerde als Bruno in het HEMA-breiboek in een rood/grijze Fame-trui zodat moeders de trui voor hun kinderen konden nabreien.

Fame

Door het succes van de serie kreeg de speelfilm in sommige bioscopen een tweede kans en liep nu beter dan in 1980. Liedjes uit de serie verschenen op diverse langspeelplaten en The Kids from Fame scoorde twee grote hits in Nederland, "Starmaker" haalde de 6e plaats en "Hi-Fidelity" de 12e in de Nederlandse Top 40. De grootste hit was echter voor Irene Cara, Coco in de film, die met haar uitvoering van de titelsong een wereldhit had en dankzij de serie in Nederland op nummer 1 kwam. Debbie Allen, behalve actrice ook choreograaf, won in 1982 en 1983 een Emmy voor beste choreografie en in 1983 een Golden Globe voor beste actrice.

FameMadonna, toen nog onbekend, deed auditie voor een rol in de serie. Zij werd niet aangenomen maar Janet Jackson wel die in seizoen 4 te zien was. De VARA organiseerde een landelijke Fame-danswedstrijd waaraan bijna alleen maar meisjes meededen. De finale vond plaats op 26 mei 1984 in De Maaspoort in Den Bosch. De serie was inmiddels niet meer zo populair en een paar weken later werden de uitzendingen in Nederland stopgezet, in Amerika zouden nog drie seizoenen volgen. In 2008 bracht V&V Entertainment na New York en Londen de musical 'Fame' in Nederland op de planken met Kim-Lian van de Meij en Jim Bakkum.

Een jaar later werd van de originele film een remake uitgebracht met andere personages. Debbie Allen had nu de rol van directeur van de school en is daarmee de enige die in zowel de serie als in beide films heeft gespeeld.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
136 (51 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
VARA (7 januari 1983 - 31 juli 1984)

Creatie
Christopher Gore

Begintune gezongen door
Erica Gimpel

Muziek
William Goldstein
Gary S. Scott
John Debney
Ian Freebairn-Smith
Lincoln Mayorga
Alf Clausen
Michael Melvoin
Ethan Hurt
Tim Truman

Producenten
David De Silva
Frank Merwald
William Blinn
Denny Salvaryn
Mel Swope
Christopher N. Seiter
Ken Ehrlich
Donald Reiker
Harry Longstreet
Renee Longstreet
Patricia Jones
Randall Torno
Ira Steven Behr
Michael McGreevey
Michael A. Hoey
Scott Stambler
Karina Friend Buck
Parke Perine
Claylene Jones
Debbie Allen
Tom Carlin
Gerald I. Isenberg
Stan Rogow
Martin Bandier
Charles Koppelman
Otis Sallid
Gregory Sills
Maureen Crowe
Tony Amatullo
Nicholas Clapp
Linda Gerrity
Avshalom Katz
Uzi Peled
Frank Fischer

 


Publicatiedatum: 22 juni 2016
Laatste aanvulling: 30 juni 2016

© Eilenna Productions Inc./MGM Television

VARA, Jaren 80, 1983