Home

Landelijke Sinterklaas Intocht (vanaf 1952)

Intocht Sinterklaas 1970 (Piet Romer, Adrie van Oorschot en Mies Bouwman)De verjaardag van Sinterklaas werd voor het eerst op 5 december 1952 op televisie gevierd. De Sint en zijn pieten arriveerden toen in een open rijtuig in Studio Irene in Bussum waar hij werd ontvangen door een groep kinderen samen met Mies Bouwman. Met enkele onderbrekingen zou Vrouwtje Bouw, zoals de Goedheiligman haar noemde, tot 1973 Sinterklaas welkom heetten. Dat gebeurde (en gebeurt nog steeds) tijdens de intocht in november in een haven ergens in Nederland. Sinds 1964 is de intocht ook live op televisie te zien. Sint Nicolaas werd in het begin door verschillende acteurs vertolkt, totdat Adrie van Oorschot in 1965 deze rol op zich nam.

Intocht Sinterklaas 1991 (Aart Staartjes en Bram van der Vlugt)Met het groeiende aantal televisie-uren was de Sint behalve tijdens de intocht ook steeds vaker in de andere programma's te zien, en hierdoor groeide Adrie van Oorschot uit tot de enige echte "Televisie-Sinterklaas". Ook werden er speciale uitzendingen gemaakt, zoals de kindermusical Een huis in een schoen. In de jaren '80 leek de interesse voor het Sinterklaasfeest op televisie terug te lopen. Er werden geen specials meer gemaakt en de Sint, sinds 1986 gespeeld door Bram van der Vlugt, vierde zijn verjaardag alleen nog in Sesamstraat en volgde menig kind, die net te oud was voor Sesamstraat de antwoorden die Sinterklaas gaf op vragen van kinderen in de Vlaamse serie Dag Sinterklaas met Bart Peeters. Maar rond de eeuwwisseling begon de belangstelling toch weer toe te nemen.

Zo maakt de in 1998 opgerichte Stichting Regionale Sinterklaas Promotie ieder jaar een Sinterklaasfilm, eerst voor de regionale omroepen maar later ook voor de bioscoop. Ook bij de commerciële omroepen zijn de Sint en zijn pieten graag geziene gasten, vooral de 'Sinterklaassoap' De Club van Sinterklaas was populair. Maar ook de publieke omroep kwam met een nieuw idee: sinds 2001 wordt daar vanaf de intocht tot aan pakjesavond dagelijks het Sinterklaasjournaal uitgezonden.

Intocht Sinterklaas 2013 (Erik van Muiswinkel en Stefan Walle)In een speciaal ingelaste uitzending van het Sinterklaasjournaal op 21 mei 2010 liet Sints opvolger Stefan de Walle, beter bekend als Kees uit succesvolle jaren '90 serie 'Flodder', vanuit Spanje weten dat Bram het grote boek mocht houden dat per abuis bij hem bezorgd was en niet bij Sinterklaas. Met een mooi gedicht als dank voor de mooie jaren dat op de laatse bladzijde van het boek geschreven was, kwam er voor deze generatie kinderen die Bram van der Vlugt als hun 'Televisie-Sinterklaas' hadden gekend, definitief een einde.

Ieder jaar is het weer spannend: in welke plaats zal Sint Nicolaas deze keer met zijn stoomboot aankomen of zal hij net als in 2019 weer met de stoomtrein afreizen naar Nederland? In datzelfde jaar ging ook zijn trouwe viervoeter Amerigo met pensioen en werd opgevolgd door een nieuwe schimmel met de naam Ozosnel.

In 2020 bleef de plek waar de intocht gehouden zou worden tot op de laatste dag geheim. De Sint zou uiteindelijk aankomen in het plaatsje Zwalk dat overigens niet ècht bestaat.

Vanwege het coronavirus (COVID-19) werd deze intocht van te voren opgenomen omdat er ditmaal geen publiek bij aanwezig mocht zijn om de vele besmettingen waar Nederland mee te kampen had in te dammen. Dieuwertje Blok presenteert in dit jaar voor de 20ste keer het Sinterklaasjournaal en om dit te vieren kreeg de kade waar Pakjesboot 12 zou aanmeren de naam: Dieuwertje Blokkade.

Elburg vormde het decor voor de intocht waarna de Sint samen met de pieten tot aan zijn verjaardag verbleven in het vorstelijke Pietenhuis "Paleis Soestdijk". De intocht heeft overigens nog nooit plaatsgevonden in Sint Nicolaasga, het Friese dorpje dat naar de Sint vernoemd is.

 
 

 


Publicatiedatum: 15 oktober 2004
Laatste aanvulling: 19 augustus 2021

© NOS/NTR

Tags: Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 70, Jaren 10, Jaren 50, Jaren 60, NOS, 1952, Aart Staartjes, Piet Römer, Cor Witschge, Willem Nijholt, Martin Brozius, Rob de Nijs, Wieteke van Dort, Burny Bos

 

Meest gestelde vragen

De meeste antwoorden vind je hier

 

Doe 'n kleine donatie

 

Heb je aanvullingen?

Klik hier om ze met ons te delen